Американският президент Джо Байдън предупреди, че спирането на помощта за Украйна заплашва свободния свят

В света няма достатъчно производство, което да задоволи нуждите на Украйна от снаряди и оръжия. Това е заявил президентът на страната Володимир Зеленски в речта си на Световния икономически форум в Давос. Извадки от речта му бяха разпространени от украинската агенция УНИАН.

“Нямаме достатъчно от всичко. Не казвам, че ни дават всичко. Едни (оръжия) се дават или продават. Различно е. Искам да ви кажа за обема: в света днес няма достатъчно обем производство, например, както казах, артилерия, която ще бъде достатъчна на украинската армия да издържи войната с руската армия”, подчерта Зеленски.

В същото време президентът отбеляза, че Украйна е възобновила производството на съветски боеприпаси с калибър 122 и 125 мм. “Това достатъчно ли е? Не! Никак, по същите причини, поради които артилерията 155-и калибър не е достатъчна”, добави държавният глава. Той обясни какво е необходимо, за да започне производство на артилерия 155-и калибър. “За да направите това, трябва да имате лиценз. От кого? Една от страните от НАТО, която има този лиценз. Украйна нямаше такъв. Ние прокарваме този процес от дълго време. Прокарахме го. И днес ние започваме да произвеждаме такъв снаряд“, каза Зеленски, цитиран от УНИАН. Той констатира, че 1 милион дронове, които страната му планира да произведе тази година, няма да са достатъчни за Украйна.

„Няма днес такава система в света, че да може да се бори с всяка ракета, от конвенционална до балистична, с всеки удар на Руската федерация“, изтъкна Зеленски. Но похвали американските зенитно-ракетни системи “Пейтриът”, които определи като най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света. “И руснаците са шокирани, и ще ви кажа честно, че нашите партньори са шокирани, че тази система наистина работи толкова добре. И сега се питаме един друг: защо Украйна не произвежда? Имаме споразумения. Ще го направим, когато получим лицензи, когато получим (разрешение) за съвместно производство и така нататък“, каза Зеленски. По думите му, днес резервите от такива системи в света не са достатъчни, за да се прехвърлят повече на Украйна за нейната защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *