Пет свързани фирми, почулили при смешни цени близо 7000 декара на един от най-дългите плажове в България – Камчийски пясъци, са победителите в класацията на “Зелени закони” за най-наглите замени на държавни земи, които според екоактивистите държавата се опитва да замете. Малко преди Коледа “Зелени закони” започна да “разопакова” направените от държавата подаръци за неслучайни бизнесмени в периода от 2007 до 2009 г. при замяната на държавни гори с разпръснати частни горски терени. За част от тези сделки министерство на земеделието прецени, че всъщност няма нищо нередно и частните собственици не следва да връщат нищо на хазната. За други 103 замени МЗХГ твърди, че са нанесени щети в размер на близо 80 млн. лв. – силно занижена сума според “Зелени закони”.

Победителят в класацията на неизгодните замени според екоактивистите е проектът “Камчия парк”. Проектът тръгва с две заменки, сключени през 2007 г. от свързаните дружества “Бета Форест” и “Мирта инженеринг”. И двете сделки са сключени на една и съща дата – 7 май, като в резултат на замяната частните дружества получават съответно 1364 и 1345 декара в Старо Оряхово. Земята е оценена на 12 155 043 лв. и 12 341 191 лв. или при цени от 8,9 лв. на кв. м. и 9,2 лв. на кв. м.

“Според сделки в Имотния регистър в периода 2005-2007 г. (т.е. преди заменките) и съдебно-техническа експертиза по дело 452/2015 на Адм. съд Велико Търново, неурегулираните земи в района на Шкорпиловци са продавани на цени от 60 до над 100 лв./кв.м. Следователно с тези две заменки държавата е била предоставила незаконна държавна помощ на двете фирми в общ размер до 250 млн. лева – разликата между нормативната цена на МЗХГ от 2007 г. и реалните пазарни цени в района към онзи период”, изчисляват от “Зелени закони”.

Както “Сега” писа, “Бета форест” се появи в списъка на МЗХГ с фирми, които са ощетили хазната заради неравностойни замени и следва да връщат пари, но “Мирта инженеринг” отсъства от групата на неизрядните фирми и излиза, че всичо при това дружество е наред. И двете фирми са собственост на едно и също дружество – “Мет Риъл Истейт” ЕАД. По данни на “Зелени закони” “Мет Риъл Истейт” и две други дъщерни фирми – “Рийс интернешънъл” и “Интернешънъл спорт къмпани”, са извършвали и други замени в периода 2004-2008 г., но на земеделски земи – тоест извън схемата с горските заменки, по които сега се иска възстановяване на средства. При тези сделки според екоактивистите са заменени други 4418 дка в района. “С тях незаконната държавна помощ предоставена чрез държавни гори и земи с обща площ 7127 дка в района на Камчийски пясъци в полза на петте свързани фирми достига до зашеметяващите 700 000 000 лева – подарък за влиятелна личност, вероятно с най-висша държавна или международна позиция”, изтъкват от организацията. Равносметката по разопакованите 10 “подаръци” от екоактивистите по техни изчисления сочи за нанесени щети за над 1,5 млрд. лв. “Това демонстрира абсолютната невъзможност МЗХГ да изчисли правилно цените на раздадените чрез заменки държавни гори”, пишат още от “Зелени закони”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *