Здравната каса плащала в пъти по-скъпо на частни болници за едно и също лекарство

Шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев обяви, че се оттегля на 12 март

Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. Според него разликата в заплащането се дължи на лобистки законови текстове.

Дечев критикува политиката в сектора в интервю за Дарик радио, което даде месеци преди да се оттегли от ръководството на НЗОК. Мандатът му изтича на 12 март и той обяви, че няма намерение да остане начело на касата и след това.

Дечев обясни, че за разлика от държавните и общински болници, частните не са длъжни да дават отчети как са похарчили парите си. Разликата в цените, по които се плаща едно и също лекарство, идвала и от това, че частните болници са извадени от “задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс”. “Това доведе до огромни девиации. Примерно – едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче – един път пипаме котлона, втори път, трети път – животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме”, допълни още управителят на НЗОК.

Дечев каза, че в няколко случая през 2019 година здравната каса е поставяна пред свършен факт. Като пример посочи обещанието на здравния министър Кирил Ананиев и на премиера Бойко Борисов, че ще бъдат даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата. “Изведнъж обаче се установява, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети”, заяви още Дечев, визирайки здравния министър Кирил Ананиев, който дълги години работеше в Министерството на финансите.

“В няколко случая през годината каруцата беше поставена пред коня. Първият случай беше с тези 50 милиона за сестрите, за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. и беше казано – да ги даде касата. Касата как може да ги даде? Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без касата да знае – увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме касата под свършен факт. Реалният резултат е такъв – ние наказваме работещите болници”, коментира Дечев.

Според него се налага основна ревизия на здравната каса, защото институцията не е адекватна на промените, които са настъпили в последните 20 години от съществуването ѝ. ЗА пример той посочи, че трябва да се редуцират звената на касата в страната и от 28 да станат не повече от 6. Според него обаче това е невъзможно една година преди парламентарни избори.

Дечев e категоричен, че вече можем да говорим за една “организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени”.

Според него трябва да се намали и броят на болниците, които имат договор с НЗОК.

“Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението. Второто е нещо, което екипът на здравното министерство и тази година не успя да свърши – национална информационна система. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена. Медицинските стандарти, правилата, по които се работи – там е много тревожно положението. Фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите – също нищо не се направи. Всичките тези неща са извън дейността на касата. Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде. Трябва да има унисон в действията между екипа на касата и екипа на министерството, те трябва да теглят в една посока. Аз си отивам на 12 март, защото ангажиментът, който съм поел, е за този мандат“, завърши д-р Дечо Дечев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *