За четири месеца: Филтрите срещу мръсен въздух в София поскъпнаха с 1,5 млн. лв.

При възложената втора обществена поръчка цената за един брой е нараснала с над 800 лв.
Филтрите срещу мръсен въздух в София ще струват на софиянци с над 1,5 млн. лв повече, спрямо първоначално договорената цена на Столичната община. При възложената втора обществена поръчка цената за един филтър, заедно с монтажа е нараснала с над 800 лв.
Обществената поръчка от август за първите 25 филтъра е на цена близо 3100 лв. за бройка, а сегашната – за близо 4000 лв. Разликата забелязва общинският съветник от опозицията, Альоша Даков.
„Изключително притеснително е, в рамките на една година, едно и също устройство, цената му да нарасне повече от 25%. Тази разлика от над 820 лв. на филтър, по 2000 филтъра – прави 1,65 млн. лв”, обясни Даков.

По-евтината поръчка е платена по европейска програма, а по-скъпата – от общинския бюджет или с парите от данъци и такси на гражданите. Първата е с филтри от Швейцария, а втората – от България, по аналог.

В началото изпълнител е една фирма, а после с нея участват още две. Обяснението на изпълнителя е в непредвидени разходи по монтажа – заради лошо състояние на комините.

„Това беше пилотен проект, заедно с местната администрация, ние успяхме да ги убедим, че всъщност няма как да се изпълни на тая цена, при положение, че проблемите, които възникват в процеса на монтаж са страшно много. Монтажът ускъпява най-вече”, уточни изпълнителят Даниел Дамянович.

Средната цена на филтър е около 800 лв. Монтажът трае минимум час и половина, в зависимост от състоянието на комина.

„Знаете, че са направени инвестиции в оборудване, в машини, персонал, кадрова обезпеченост по новата обществена поръчка. Ние установяваме и дали някой гори вътре нерегламентирано боклуци”, посочи Дамянович.

От Столична община са в синхрон с отговора на изпълнителя. Към новата по-висока цена влиза и задание за интерактивна карта с адресите на къщите с филтри на комините. Засега нямаме отговор каква част от тези над 1,5 млн. лв. са предвидени за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *