За сбогом Борисов удари последен шамар на парламента

Бившият премиер не пожела да дойде дори за първото заседание на новото Народно събрание

Първото заседание на новото 45-о Народно събрание се провежда в момента в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“ № 2. Заседанието беше открито от най-възрастния народен представител – Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Първата й работа беше да направи поименна проверка на депутатите, за да се изясни дали има кворум. Причината беше в неработещата система за електронна регистрация.

Кратко веселие сред депутатските редици настъпи, когато Зайкова прочете погрешно едно от имената. „Какво се случва?“, запита объркана Зайкова. Един от сътрудниците й се притече на помощ. „Моля за извинение, имаше печатна грешка“, обясни смутено временният председател на парламента на колегите си. Резултатът от проверката – кворумът беше налице. „Моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-то Народно събрание са хора с добро настроение“, призова Зайкова, последвана от аплодисментите на депутатите.

Оставката на Борисов

С бурни ръкопляскания пленарната зала посрещна съобщението на Зайкова, че правителството на Бойко Борисов е депозирало своята оставка.

Бившият премиер не пожела да си направи труда дори сега да дойде в Народното събрание, което 4 години системно пренебрегваше. Зайкова не се поколеба да изрази недоволството си от отсъствието му. „Това или е срам, че не идват тук да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Това е парламент“, сърдито заяви Зайкова. Думите й предизвикаха нов взрив от аплодисменти.

Самата оставка беше обявена пред депутатите по най-формалния начин – с писмо. “ … ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението“, пише в него.

„Срам и позор“

Честта да направи първото изявление се падна на Зайкова. „На 4 април нашият народ ни изпрати в тази зала с една, единствена поръка – промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Защото аз и, надявам се вие, искаме да видим в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни и да не сме най-безпросветни“, каза Зайкова. Тя напомни, че страната ни се е свлякла в световната класация по качество на живота. „Това е срам и позор“, тъжно констатира председателят. „Ние тук наистина можем да направим нещо много важно. Независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една, единствена цел и това е просперитетът на България и нейното достойно място в ЕС. И аз съм сигурна, че всеки един от вас ще даде максимумът от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Мисля, че нашите предци са ни дали формулата за постигането на тази цел и тя е изписана на тази сграда – „Съединението прави силата““, допълни Зайкова.

След това народните представители положиха и клетвата: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“ Същото направиха дистанционно и група депутати, които отсъстваха заради ковид. Сред тях беше и Слави Трифонов.

1 коментар

  1. Винаги е бил крадливо, страхливо, обслужващо залоено безгръбначно ,човекоподобно…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *