Защо се налага трети ремонт на плочките на столичното Ларго?

Министерството на културата трябва да възложи нов проект, твърди зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов
Три години след изграждането на Ларгото – то отново се руши. Само година след ремонта на ремонта идва нуждата от трети ремонт. Гражданите си обясняват ситуацията с едно – некачествени материали.

От Столичната община признаха, че дефекти има, но процедурата по отстраняването им е сложна.

„Поехме обекта за стопанисване миналата есен и още в първите месеци сме изготвили списък с различни констатирани от нас проблеми. Ние многократно сме поставяли въпроса за това, че е обектът е много сложен. Нашите екипи смятат, че има сериозна проектантска грешка – козирката на купола, която влиза в околните пространства, не е замислена добре”, коментира пред bTV зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

По думите му фирмата изпълнител вероятно е направила това, което проектантът е предвидил, но то е неподходящо за тази зона.

Според Чобанов Министерството на културата трябва да нареди на проектантите да измислят ново решение за това пространство.

„Действително има проблем с проектирането – не са само с проектирането, но и с начина поддръжка на съоръжението. Дефектите по т.нар двоен под се дължат на някакво моторно превозно средства – машина за чистене или нещо друго”, каза инж. Росен Колелиев, управител на фирмата изпълнител.

Той каза още, че фирмата е установила проблема още при изграждането на обекта, но по закон трябва да изпълняват възложения проект.

Тодор Чобанов контрира, че е било възможно още при строителството да сигнализират и да се промени проектът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *