На него всичко му е разрешено.

Медиите, дори тези, които го мразят, с перверзна упоритост следят всяка негова дума или стъпка, а ако не са видели или чули лично, препредават в захлас съчиненията, легендите или дезинформациите за него.

Трийсет години той си позволява публично неща, които никоя друга овластена по някакъв начин личност не си позволява. Дори да говори за лични неща по начин, който би бил скандален на всяко друго място, но не и у нас.

Помните ли онзи напоителен текст преди години в столичен многотиражен всекидневник за развода с първата му жена и за „гащичките“ й? Можете ли да си представите какво е преживял родът на тази жена? Защото в неговия етнос, на който той е уж най-върлият защитник, честта на рода е на първо място. А той я поруга публично.

А спомняте ли си за една „Мадам В.“, на която той посвети отново една страница в централен вестник? Тази Мадам В. не само му прости, че той я омаскари публично, но продължи да пише мазни хвалебствия за него.

А „мъжката секретарка“, определението, което даде на своя близък сътрудник, който се самоуби на метри от покоите му?

Той цинично призна за „обръчите от фирми“ около властта. Той се похвали, че е „незаобиколим фактор“ в българската политика.

Той прибра милиони като консултант по хидропроект. Законно.

Резиденцията в Бояна, в която пребивава, няма друго име, освен Сараите. Да, той живее в тези сараи и в други – на морето, в родното му село и къде ли не.

Никой никога не пита откъде са му парите. Никой никога не пита какво става в партията му. Вътре. Как някои биват низвергнати, а други – издигнати.

Когато произнесе реч, направи доклад или анализ, те биват многократно чепкани и разчепквани дума по дума, за да се разбере „какво е закодирано“, „какво иска да каже“, какви са заплахите, които отправя, или предупрежденията „към когото трябва“.

Това е феноменът на българската политика Ахмед Доган, на който козирува цялата цялата държава.

Защо?

Коментар на Светла Бъчварова, Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *