Затлъстяването увеличава рисковете от рак

Наднорменото тегло води и до развитие на болести като патологии на сърдечносъдовата система, диабет тип 2 и хипертония

Затлъстяването значително увеличава риска от здравословни проблеми и може да провокира развитието на рак, казва хирургът онколог Иван Карасев. В своя канал Telegram лекарят обяснява видовете рак, причинени от наднорменото тегло.

Според Карасев хората с наднормено тегло са по-склонни да развият рак по редица причини. Сред основните от тях той изброява хроничните възпаления в организма, повишените нива на естроген, инсулин и инсулиноподобен фактор на растежа-1 (IGF-1) в кръвта.

Онкологът заяви, че затлъстяването увеличава рисковете от развитие на колоректален рак, рак на гърдата и матката, рак на простатата, бъбреците и хранопровода. Наднорменото тегло се свързва и с образуването на злокачествени тумори в органите на главата и шията, жлъчния мехур, щитовидната жлеза и панкреаса. Въпреки това ракът на хранопровода, панкреаса и жлъчния мехур се лекува много зле, предупреждава Карасев.

Лекарят заключава, че освен повишения риск от рак, наднорменото тегло води до развитие на болести като патологии на сърдечносъдовата система, диабет тип 2 и хипертония.

Американският онколог Джордж Нахас изброи симптомите на рака, открит у Джейн Фонда. Според него развитието на опасното заболяване може да бъде сигнализирано първо от увеличени лимфни възли на врата, в слабините или подмишниците, болки в гърдите, упорита кашлица или затруднено дишане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *