Цената на застраховка “Гражданска отговорност може да се повиши четири пъти с новата система “Бонус-малус”, съобщи Нова тв. Законопроектът беше представен вчера за обществено обсъждане.

Водачите ще попадат в няколко категории според извършените нарушения на пътя, което ще определя и стойността на полицата им.

Цената на застраховката ще се определя от нарушения в 7 категории. При смърт на пътя ще се дават най-много “малус” точки – 15. Около 10 ще са точките при хулигански прояви. А най-малко – между една и три – при превишена скорост.

Шофьорите ще бъдат разделяни в няколко класа, като предложението е скалите да са две – едната с по 15, другата с по 20 класа. В зависимост от класа, в който попадне водачът, отстъпката му може да е между 23-25%. Оскъпяването и при двете скали може да достигне 400%.

Новите водачи исобствениците на коли ще бъдат поставени в базов “неутрален” клас – т.е. без отстъпка и без оскъпяване на полицата. А от клас в клас ще се преминава след 12 месеца в зависимост от допуснатите нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *