Заради корупция и клиентелизъм: „Зелено движение“ се цепи на две партии

Скандалите за нагласен вот и фалшиви пълномощни се оказаха фатални за формацията

„Зелено движение“ е пред необратим разпад. През октомври ще бъде свикано Национално събрание, на което ще бъде обявено разделянето на формацията на две. Това съобщи Тома Белев в свой пост във Фейсбук. Зеленият активист смята, че трусовете в партията в навечерието на местните избори са политическо безумие, и съзира зад тях кукловоди от „корупционното статукво“.

По ирония на съдбата партията, призвана да се бори за чиста природа, се оказа жертва на нечисти политически игри. В резултат „Зелено движение“ – най-малкият партньор в управляващата коалиция, ще изчезне точно преди местния вот.

Не е тайна, че от доста време има конфликти между две крила в партията – представлявани съответно от Владислав Панев и Борислав Сандов. Напрежението ескалира през декември, когато опитът да бъде избрано ново ръководство на партията се провали заради съмнения за манипулация на резултатите.

За изясняване на положението бе съставена анкетна комисия. Разследването разкри смущаващи факти, вкл. и използване на фиктивни пълномощни и привличане на политически номади за партийни членове – сред новите попълнения има бивши членове на БСП, ГЕРБ, „България без цензура“ и др. Докладът на анкетната комисия е за вътрешно ползване, но „изтече“ в някои медии и получи обществена гласност.
Комисията е установила, че е бил създаден чат, в който партийният активист Никола Йорданов е давал насоки как да се гласува на изборите за ново ръководство на движението. Според една от инструкциите Влади бил заръчал да бъде подкрепена Доби. Влади и Доби са Владислав Панев и Добромира Костов, съпредседатели на „Зелено движение“. Двамата бяха сред общо петимата кандидати за поста „председател“. За лидерското място се състезаваше и другото известно лице на партията Борислав Сандов. Именно от неговия лагер дойдоха сигналите за финансови и кадрови нарушения и „нагласяване“ на резултатите от партийните избори през декември.

В интервю пред БНР Сандов коментира, че порочните процеси в „Зелено движение“ са започнали през последните 1-2 години, „когато се появиха властта и парите“. Той предупреди, че се правят опити да се разцепи партията чрез машинации, и заключи, че „ще е жалко, ако ние сме причина за турбуленции в управленската коалиция“.

Сандов разказа, че когато е бил екоминистър, Никола Йорданов, създал чата за „насоки за гласуване“, напирал да бъде назначен в МОСВ, но не получил желаната кариера.

Владислав Панев отрече да е знаел за кадровите „насоки, давани от Йорданов от негово име. Разкритията на анкетната комисия за нашествие на фиктивни партийни членове и представяне на фалшиви пълномощни за гласуване той коментира така: „Имаме проблеми на растежа, вече закрихме няколко местни организации“.

Тома Белев, съратник на Борислав Сандов (беше и негов заместник в Министерството на околната среда), разказа, че анкетната комисия е разкрила участие – съзнателно или несъзнателно, на членове на изпълнителния и националния съвет и на няколко организации в опит за овладяване на органите на партията, и затова е препоръчала съответвите санкции – заличаване на местни организации, изключване или наказание на членове, промени в устава и вътрешните правила.

Бяха закрити 6 местни организации, но не и всички, участвали в търговията с гласове“, обясни Белев. Той разкри, че решението на Националния съвет от петък за ликвидиране на „Зелено движение“ и създаване на нови две партии е било прието с малко мнозинство, включващо и хора, замесени в опита за овладяване на органите на партията“. Белев подчертава, че е гласувал против разцеплението и обяснява защо:
„За мен закриването и разделянето на „Зелено движение“ по средата на предизборна кампания е политическо безумие и се надявам НС да преразгледа своето решение. Отчитам, че самото решение на националното събрание от декември 2022 и докладът на анкетната комисия са доказателства за демократичните традиции в Зелено движение. Опитите да бъде овладяна или заличена партията , вкл. използвайки финансов ресурс, е доказателство, че тя има място в политиката на България и че очевидно е заплаха за корупционното статукво“ , коментира Белев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *