Журналист бе подложен на полицейски разпит за въпроси към МВР

Репортерът на „Сега“ Мартин Георгиев бе извикан в сряда на полицейски разпит заради изпратени писмени въпроси до пресцентъра на МВР. Запитването е свързано с действията на полицията на протеста на пл. „Независимост“ на 2 септември, съобщава вестник „Сега“.

Репортерът е питал министерството въз основа на репортаж на бТВ, в който се вижда, че един от полицаите, ангажиран в охраната на протеста, използва бокс срещу демонстранти. Към имейла на журналиста са приложени и снимки на служители на реда, на чиито униформи има поставени значки и лепенки със смущаващи изображения и послания. Снимките се появиха във „Фейсбук“. По този повод вестникът пита МВР дали е извършена проверка за тези нарушения на полицаи и дали провинилите се ще бъдат наказани.

Вместо МВР да даде отговор, инспектор Миладинов от Охранителна полиция е поискал репортерът на „Сега“ да се срещне веднага с него, за да даде обяснения. Журналистът бе приет в кабинет в СДВР, а пред него са били поставени бели листове за сваляне на сведения.

„В стаята имаше и друг полицай, който демонстративно четеше Наказателния кодекс. След отказа ми да подписвам каквото и да е в отсъствието на адвокат, инспекторът започна да си води записки“, разказа Мартин Георгиев. Инспекторът показал запитването на „Сега“ до пресцентъра на МВР и приложените към него снимки заедно с още няколко изображения, които обаче не са изпратени от Георгиев с въпросите.

Миладинов обяснил още, че имейлът на репортера се възприема като сигнал и за да бъде извършена проверка, е необходимо да бъдат изяснени редица обстоятелства. След което няколко пъти попитал дали събитията от снимките са се случили пред старата сграда на Народното събрание или пред новата, дали са се случили на 2 септември, кой е авторът на приложените снимки, по коя телевизия е излъчен репортажът на полицая с бокса, както и дали Георгиев лично е станал свидетел на тези събития, съобщава вестник „Сега“

Репортерът е бил разпитван около половин час. Накрая инспектор Миладинов отбелязал, че някои полицаи може да изглеждат като мутри, но не били мутри. Те били физически здрави, тъй като някои нарушители на реда могат да окажат съпротива и не бива да се позволяват случаи като убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова.

На въпрос на Георгиев дали и други журналисти са викани да дадат обяснения за техни въпроси, инспекторът отговори, че той лично е ангажиран с този сигнал (бел. ред. всъщност журналистическо запитване към пресцентър) и не може да отговаря за други такива случаи.

Преди по-малко от седмица на същите въпроси на „Сега“ по време на брифинг зам.-шефът на „Охранителна полиция“ Тони Тодоров отговори, че тече проверка по повод полицая с бокса и той ще бъде наказан, „ако се установи вината му, разбира се“.

Привикването на журналиста за разпит е напълно необяснимо. Никъде в запитването на „Сега“ не се твърди, че журналистът е бил свидетел на нарушенията, показани в репортажа и на снимките. Самият журналист е посочил, че иска от МВР информация, а не обратното. Пространството около парламента е под постоянно видеонаблюдение с множество камери и МВР лесно може да установи кой какви нарушения е извършил. Сред полицаите има и достатъчно свидетели, които познават колегите си, позволили си да сложат подобни знаци на униформите си, коментира „Сега“.

На 2 септември журналистът на „Сега“ Мартин Георгиев не бе допуснат от полицията зад полицейския кордон при отразяването на протестите с мотива, че журналистическата му карта не им изглежда автентична.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *