Ако е жива, то къде е Ружа Игнатова?

Криптокралицата е в неизвестност от вече пет години, но екстрадирането в Америка на българката Ирина Дилкинска отново отвори темата.

Броят на ощетените и заведените дела продължават да растат като сумата надмина 4 млрд. долара.

Ирина Дилкинска е била човекът за пране на пари на Ружа Игнатова. Тя е била отговорна заедно с други да построи мрежа от фирми по цял свят, за да пере парите на жертвите на измамата, прехвърляла е парите по различни мрежи. Това каза режисьорът на филма за криптокралицата – Йохан фон Мирбах пред Нова телевизия.

Тя е била официално начело на правния отдел, твърди фон Мирбах. Той обясни, че разполага с вътрешни документи, в които Дилкинска е посочена под номер 9 във фирмената листа. “След изчезването на Ружа тя е станала още по-важна. Работила е още 2 години за OneCoin и след това е приключила”, разказа режисьорът. Той я определи като “важен човек за цялата мрежа”.

Освен в листа със служители, името на Дилкинска присъства и на много вътрешни документи на OneCoin. “Това показва, че тя е била много важна”, смята той.

Според него дори и да не е знаела произхода на парите, с които работи, действията на Дилкинска за наказуеми. “Когато човек трябва да придвижва големи суми пари по цял свят, да ги пере и да не плаща данъци – това само по себе си е наказуемо. В този ред на мисли е безачение дали е знаела какъв е произходът на парите”, посочи фон Мирбах.

Той разказа още, че след успеха на OneCoin във фирмата са идвали повече пари, отколкото самата Ружа си е мислила. “Налице са били огромни проблеми парите да бъдат изпрани. Имало е много пари кеш. В офиса в София са приситали хора с пачки в кеш, които са искали да ги обърнат в OneCoin. Сред тях са били и криминални личности. Искали са и да ги изперат”, каза журналистът.

Игнатова е притежавала пентхаус в Лондон, построила си е вила в Созопол, карала е скъпи коли и е купувала само луксозни стоки и диаманти. “Било й е все едно. Когато получаваш стотици милиони на сметката си, каквото като харчиш по милион на ден?”, каза режисьорът, според когото Игнатова е празнувала рождени дни, които са стрували 800 000 евро.

Краят на пищния й начин на живот идва през 2016 г. ”Тогава започват първите разследвания и тя не може да се върне в Лондон. Тогава разбира, че ФБР я разследва в Германия. Това се случва през април 2017г.”, каза фон Мирбах. Германските служби искат да обискират и централата на OneCoin в София.

Пред режисьора говори най-добрата приятелка на Ружа – Асдис Ран. Тя разказала, че в този период Ружа е плакала и не се е чувствала добре. Усещала е, че всичко приключва. “Във филма Асдис заявява, че нейната най-добра приятелка е била много разстроена. Имала е и страхове за живота си. Били са много тежки времена за Ружа”, допълва режисьорът.

Той и негови колеги все още не могат да стигнат до края на историята на Ружа Игнатова. След изчезването й се уповават само на предположения.

Според бившия ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург – Франк Шнайдер, в деня на изчезването на Игнатова той е бил в контакт с нея през целия ден. Тя е избягала в Гърция, след това се е върнала в България. Но това отново са само прдположения, уточни фон Мирбах. “Вероятно е живяла известно време в страната. Аз и много от колегите предполагаме, че тя е пътувала за Дубай и там е била около година”, допълни той.

Хората, които следят живота на криптокралицата, предполагат, че със завръщането си у нас, се е оставила в ръцете на хората, които я защитават в България. Така тя става зависима от тях.

Според Шнайдер е била убита. “Последното съобщение, което той получава от нея, е “Вкъщи съм в безопасност”. Според него обаче това е написано от хората, които са я убили. Защото Франк Шнайдер и Ружа винаги са си писали на немски, а съобщението е било на английски”, каза фон Мирбах.

Журналистът разследва в още няколко държави. Заподозрял е и няколко убийци, които според него са откриваеми. Има и следи. Но продължава да се пита: Защо централата на OneCoin в София е все още активна; Защо фирмата и продажбите са все още активни; Кой стои зад това; Кои са собствениците на OneCoin?

“Мисля, че това е работа на българското правосъдие и журналисти – да открият и да се погрижат да няма повече измамени хора”, категоричен е Йохан фон Мирбах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *