ЕК иска от България частните болници да правят търгове

Комисията е започнала процедура срещу страната ни за нарушаване на законодателството на ЕС
Разраства се скандалът с по-високите цени на онколекарства за частни болници в сравнение с държавни и общински. Еврокомисията е започнала процедура срещу България за нарушаване на законодателството на Съюза. До края на месеца страната ни трябва да се мотивира защо частните болници не провеждат търгове.
През 2016 г., когато у нас се приема нов Закона за обществените поръчки, депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов и негови колеги от различни партии предлагат текст, който изважда частните болници от възложителите.
Пред bTV Иванов аргументира текста с евродиректива, която го налагала. Същото казват и болниците.
„Според мен това, което е направено като поправка в Закона за обществените поръчки, следва именно идеята на директивата“, коментира Свилена Димитрова от Българска болнична асоциация.

Има и адвокати на противоположното мнение. Те посочват текст от евродирективата, според който, ако организациите се финансират в по-голямата си част от публични органи, какъвто бил случаят с частните болници, следва да правят търгове.

„Не може болниците да бъдат третирани по различен начин, съобразно това кой е техния собственик. Това е абсолютно недопустимо“, смята адвокат Грета Ганева.

През ноември 2019 г. Европейската комисия публикува на сайта си информация, че срещу България е в ход процедура, която да изясни нарушаваме ли еврозаконодателството с начина, по който сме приложили директивата.

А именно – като сме приели текст, който изключва частните болници от провеждането на търгове.  Здравният министър вече е предложил поправка в закона, с която и частните болници да правят търгове. Дали все пак ще се стигне до санкции за България – не е ясно.

На снимката: Лъчезар Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *