Ексшефът на ВиК-Перник е в ареста заради всяка дупка в тръбите

Спецпрокуратурата прибра зад решетките и бившата зам.-кметица на града

Специализираната прокуратура повдигна абсурдно обвинение срещу шефа на ВиК-Перник Иван Витанов, който ще отговаря заради буквално всеки теч от тръбите на местното водно дружество. Държавното обвинение е изчислило, че той е проявил “умишлено” бездействие, което е довело до 75% загуби по водната мрежа на града на стойност 11.69 милиона лева. Витанов е прибран в ареста за три дни.

По тази логика държавното обвинение трябва незабавно да арестува всеки един от шефовете на ВиК-дружествата в страната, защото няма мрежа без загуби, а на много места те достигат и до 80%. За сравнение, загубите по мрежата на София са 43%, което се оценява като много добро постижение, а във Варна загубите са около 60%.

Държавното обвинение казва, че Витанов умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на водната мрежа на Перник и на водата от язовир “Студена”. Той е обвинен, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на служителите в местно ВиК. Шефът не бил възложил на подчинените си да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник, смята държавното обвинение.

“От това му бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно битови нужди, постъпила от яз. “Студена” във ВиК мрежата на гр.Перник. Щетите от това деяние на обвиняемия са в приблизителен размер на 11 690 000 лв”, се казва съобщението. В него се уточнява, че това е стойността на 7 млн. куб. м вода за питейно битови нужди, които представляват разпилените 75 процента от всичката вода за питейно битови нужди в гр. Перник.

Прокуратурата не уточнява какъв е инкриминираният период. Не се обсъжда въпросът дали Витанов е разполагал с пари да сведе течовете до нула, което също е непостижимо. Още през ноември стана ясно, че голяма част от ВиК-мрежата на Перник не подлежи на ремонт, а трябва да бъде подменена. За това са нужни десетки милиони левове. В същото време разходите за ремонтите се одобряват от Комисията за енергийно и водно регулиране в бизнес плановете на водните дружества и те се включват в крайните цени на водата.

На Иван Витанов е повдигнато обвинение и за сключването на неизгодни сделки на управляваното от него дружество, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз. “Студена”. Преди десет дни стана ясно, че водомерът на язовира бил ползван под наем, а после прибран от собственика си.

Заедно с Витанов зад решетките е задържана бившата заместник-кметица на града Севделина Ковачева. По време на предизборната кампания за местния вот Ковачева изпълняваше длъжността кмет на града.

Севделина Ковачева е обвинена за длъжностно престъпление, защото е била уведомена писмено от Иван Витанов, че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в язовир Студена. Той е предложил въвеждането на воден режим в общината, но тя не е предприела необходими действия. Това е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината, се казва в съобщението на прокуратурата.

Ако всичко това не е достатъчно странно, накрая спецпрокуратурата казва, че събраните до момента доказателства сочат, че действията на Витанов и Ковачева не са довели до водната криза в Перник и региона.

“Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. “Студена” и сама по себе си не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души”, се казва в съобщението.

В момента в ареста за постоянно е бившият министър на околната среда и водите Нено Димов, който е обвинен за подписването на разрешителните за използването на водата от язовир Студена. Димов е оставен зад решетките не защото има особен риск да се скрие или да извърши друго престъпление, а защото хората са недоволни от водния режим на Перник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *