Един от “Апартаментгейт” разследва президента

В скандала около незаконното подслушване на държавния глава лъсна името на зама на Антикорупция Антон Томов Славчев, който вече успя да се открои и при резила с имотите на властта от м.г. Той оглавява разследването срещу ген. Цанко Стойков, в което беше намесен и президентът Румен Радев.  Именно неговото име се споменава в аудио записа на разговора между двамата. Звуковият файл първоначално беше  представен от прокуратурата като „специално разузнавателно средство” (СРС), но после магистратите се опитаха да се самоопровергаят, тъй като се оказа, че са нарушили вкупом няколко закона, в т.ч. и Конституцията.

Славчев е лицето с най-шокиращата имотна декларация на властта, както и завидни финансови врътки на съпругата си Зорница Атанасова. Очевиден конфликт на интереси лъщеше предният път, когато името му се лансираше в публичното пространство. Замът се оказа един от петимата ангажирани с  проверката на апартаментите на тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Сие. Подобна задача му беше възложена въпреки (или благодарение на) изключително странна декларация пред собствената си институция.

Подобно на бившия шеф на Антикопуция и Славчев има сензационно голяма тераса.  Оказа се, че той дори надмина ексначалника си с 244 кв.м. тераса на жилище в София, при това остъклена – сиреч, превърната в жилищна площ. От декларацията му личи, че тя е придобита на абсолютно нереалната за 2011 г. цена от 38 000 лв., което прави 155,74 лв. или 79,63 евро на кв. метър. Практиката е тя или да влиза в общата квадратура на жилището, да се смята на половината от реалната цена на апартамент, т.е. за София – поне 500 евро на кв. метър.

На пръв поглед доста сензационна е и цената на придобиване на неговия апартамент от 63 кв.м – 3,33 пъти по-малък от остъклената тераса. Той е придобит през 2010 г. – 1 г. преди терасата, за 18 639 лв. или 151,27 евро на квадрат.  Цената на апартамента изглежда нереална и на фона на цената на трите паркоместа, придобити – явно за трите му автомобила, от зам.-шефа на антикорупционния орган. Тя е общо 10 610 лв. Сиреч, доста над половината (57%) от стойността на апартамента му.

Жената до него, която е шеф на партията Напред Българи и  бивш кмет на Нови Искър от ГЕРБ пък превъртя поредица от обществени поръчки за милиони.

Тя държи фирмата Юнивърсъл консултинг и Ко ЕООД. Компанията  има над 12 спечелени обществени поръчки. Най-голямата е била в община Чупрене област Видин, на стойност 6 967 418 лв. Тогавашният кмет от БЗНС – Ал. Стамболийски беше арестуван точно за източване на фондове.

Най-много обществени поръчки има с община Кочериново, с които има сключени договори за около 11 000 000 лв. Другите общини са Якоруда, Челопеч, Несебър и други. Не след дълго Атанасова пое и 11 млн. лв. от проекти на Община Кочериново, която иначе няма пари за принтер. Дамата до Славчев блести с джип Рейндж Роувър с шофьор-охрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *