Пресцентърът на прокуратурата съобщи по любопитен начин новината за срещата на Иван Гешев с постоянния съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България Джесика Ким.

В съобщението до медиите се посочва, че главният прокурор е приел в Съдебната палата Джесика Ким вместо да бъде използвана далеч по-обичайната фраза: Гешев се е срещнал с Ким.

Ето какво гласи прессъобщението:

Днес, 23.01.2020 г., главният прокурор Иван Гешев прие в Съдебната палата постоянния съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България Джесика Ким. Основна тема на срещата бе надграждане на партньорството между правоприлагащите органи на България и САЩ в областта на борбата с корупцията, прането на пари, организираната престъпност и киберсигурността.

Дискутирани бяха и въпроси от взаимен интерес в сферата на върховенството на закона.

В хода на проведената среща бе подчертана важността на сътрудничеството между Прокуратурата на Р България и правоприлагащите органи на САЩ с цел повишаване ефективността на противодействието на престъпността и защитата на авторските права.”

Джесика Ким пристигна у нас през декември, за да заеме поста си на постоянен юридически съветник за България и Румъния към Министерството на правосъдието на САЩ, като в това си качество ще отговаря за предоставянето на помощ за правосъдната система, за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност.

България и САЩ имат споразумение да “развиват диалог и да споделят ноу-хау за по-голяма независимост на съда и отчетност на прокуратурата”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *