Европарламентът пусна Великобритания да си ходи

След емоционални речи евродепутатите подкрепиха с огромно мнозинство Брекзит

Евродепутатите масово дадоха вот тази вечер за излизане на Великобритания от ЕС. От присъствалите в залата 683 евродепутати 621 гласуваха за Брекзит, 49 бяха против, а 13 се въздържаха. Заседанието бе много емоционално и мнозина отрониха сълзи заради раздялата, а председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лаен каза: “Никога няма да бъдем далеч едни от други”. Накрая мнозина запяха шотландската песен по стихове на Робърт Бърнс Auld Lang Syne (Доброто старо време), която обикновено се изпълнява при настъпването на Нова година. Шотландия категорично бе против напускане на Европейския съюз.

Обединеното кралство ще престане да бъде член на ЕС от полунощ в петък. Утре договорът за напускането ще бъде одобрен и от Съвета на ЕС. Докладчикът по Брекзит Ги Верхофстат каза: “Тъжно е да гледаме как напуска страна, която два пъти е проливала кръвта си за освобождаването на Европа”.

Лидерът на партията “Брекзит” Найджъл Фарадж използва последната си реч като евродепутат, за да заклейми ЕС като антидемократичен. Той напусна залата на Европарламента в Брюксел, размахвайки британския флаг.

Великобритания навлиза в 11-месечен преходен период, през който ще продължи преговорите с ЕС за бъдещите икономически отношения. Стартът им ще бъде през март и би трябвало да завършат на 31 декември 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *