Европарламентът критикува плановете на “Фолксваген” за завод в Турция

В Европейския парламент остро разкритикуваха плановете на германския автомобилен гигант “Фолксваген” да построи нов завод в Турция, съобщава вестник “Ди Велт”.  “С оглед на все по-влошаващото се положение на върховенството на закона, свободата на медиите и демокрацията при президента Ердоган, решението на групата “Фолксваген” предизвиква смущение”, заяви политикът на Зелената партия Райнхард Бютикофер.

Освен това решението за местонахождението на новия завод е взето като са нарушени правилата на Европейския съюз в областта на конкуренцията. Според публикация на “Ханделсблат” “Фолксваген” в момента финализира преговорите с Турция. Очаква се решението да бъде оповестено тази или следващата седмица.

Според запознати, окончателното решение е струвало на Турция повече от един милиард евро. Новият завод е с планиран годишен капацитет до 300 000 превозни средства. Очаква се да бъдат наети около 4000 служители.

Той ще бъде построен в Маниса, близо до Измир. В новия завод ще бъдат произвеждани моделите VW Passat и Skoda Superb за износ в Източна Европа. Строителството ще започне в края на 2020 г., а производството на автомобили – през 2022 г.

Преди това “Фолксваген” водеше преговори с властите относно условията за местоположението на завода. Като алтернативен вариант се разглеждаше и България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *