Д-р Калин Поповски: Време е за промяна в Плевен

Интервю на „24 часа“ с кандидата на ВМРО – Българско национално движение за кмет на Плевен д-р Калин Поповски. Може да подкрепите д-р Поповски с номер 34 в интегралната бюлетина на местните избори в Плевен.

Преди четири години хората на Каракачанов издигнаха и избраха Спартански. Сега са силно разочаровани от него

– Г-н Поповски, защо се кандидатирахте за кмет на Плевен?

– Кандидатирам се за кмет на Плевен със самочувствието на човек, който познава града, неговите проблеми и нужди в детайли. Знам и ще отстоявам основните европейски принципи в политиката за местно управление и развитие, а именно:

– децентрализация;

– публичност и прозрачност;

– активно участие на гражданите в управлението;

Защото кметът като администратор, намиращ се най-близо до гражданите, има важната задача и отговорност за развитието на тези принципи за обществото ни. Защото плевенчани очакват едно истински можещо, компетентно, принципно, интелигентно местно управление, което да работи за техните интереси и да предлага ефективни решения за местните проблеми и най-важното – да ги изпълнява.

– Защо не подкрепихте за нов мандат Георг Спартански? Защо Ви разочарова?

– Ще Ви коригирам. Преди четири години ние не подкрепихме, ние издигнахме Спартански, изнесохме неговата кампания и дадохме решителния принос за победата му срещу ГЕРБ на балотажа. Той излъга, че бил независим.

Спартански не беше независим, та той стана кмет благодарение на електронния ми подпис. Но през годините се разминахме по много пунктове в хода на това управление. Към настоящия момент сме силно разочаровани от него, не в личен план, естествено, а що се отнася до работата му като кмет.

За съжаление той често търси оправдание в собствената си некомпетентност. Видяхме в дебата за Плевен на 7 октомври, в който не участвахме, как само той е умен, всички са глупави. Според него институциите са некомпетентни, търсейки оправдание за собствената си некомпетентност. С този маниер няма как да постигнеш каквото и да е.

Градът се разпада, покупателната способност и жизненият стандарт са на дъното. Дори големи хранителни вериги напускат града, няма кой да пазарува в тях. А кметът в транс повтаря, че пак ще е кмет. И какво от това за гражданите?

Политиката, която Спартански води, е много встрани от основните проекти на правителството, основните виждания, които изпълнителната власт има за Северна България. Спряната комуникация с правителството, с депутатите от Плевен доведе до това, че градът в момента е едно от най-бързо обезлюдяващите населени места от този калибър. Ние сме град от около 100 хил. души, а бяхме 160 хиляди.

– Какви са проблемите на Плевен?

– Плевен има много социални и битови проблеми, затова е нужно усилено сътрудничество с правителството. Нуждаем се от завършване на големите инфраструктурни проекти. Има доста сериозен медицински туризъм в града, но местната власт не работи в тази посока.

Основният проблем за града започва след затварянето на предприятията в Плевен преди години. Градът ни за около 30 години обезлюдя с 60 000. Това е демографски колапс. В Плевен може да се развият различни видове индустрия. Когато магистралата дойде до Плевен, трябва да се помисли дали не може да се ползва едно от старите летища край града за карго летище. Ако тези проекти се реализират, младите хора ще се върнат.

– Не е ли красив центърът на града?

– Красив е, но Плевен е град с неподдържана пътна инфраструктура. Чистотата е под всякаква критика. Междублоковите пространства и градинки са пълни с улични кучета. Нашият кмет усилено се грижи за флората, а и за фауната поради наличието на голям брой улични кучета в центъра и по кварталите. На него му е важно аранжирането и подреждането на икебана в градски условия. Предлагам, когато Плевен стигне стандарта на Бургас, тогава да си направим и ние „Флора” като в Морската градина.

– Какви са вашите приоритети, ако бъдете избран за кмет на Плевен?

– Решаване на демографската криза, инфраструктурните проблеми, чистотата, уличните кучета, спортните бази и още много неща, за които човек трябва да се бори в следващия мандат, за да бъде подобрен животът на гражданите от Плевен.

ВМРО многократно е поставяла като свой главен приоритет битката с битовата престъпност и осигуряването на личната сигурност и неприкосновеност на нашите съграждани – видеонаблюдение, полиция във всяко населено място, безкомпромисност към нарушителите на закона независимо от етническия им произход. Многократно сме поставяли този проблем пред обществеността. Нашият вицепремиер Каракачанов, евродепутатът ни Джамбазки от години предлагат мерки за справяне с циганската престъпност.

Спартански сигурно ще е против нашата идея предвид факта, че един от неговите политически ментори бе избран за кмет на Плевен с помощта на Цар Киро, както разкри една информационна агенция.

– Обръщате поглед към малките населени места?

– В малките населени места пътищата са в окаяно състояние, там има проблеми и с канализацията. Проблем, за който местната власт не е свършила нищо, са и незаконните сметища. Както нямах възможност да кажа в ефира по време на дебата на 7 октомври, аз и ВМРО вече сме подали сигнал до прокуратурата за незаконно депо на територията на община Плевен.

Впрочем местната власт в Плевен има и други проблеми със съдебната система. Припомням, че срещу кмета Спартански има заведено гражданско дело за 600 хиляди лева, което вече е спечелено на две инстанции, очаква се решение на трета.

Плевен не изглежда по-добре от града на моето детство. Ние много години нямаме магистрала като в Южна България. Няма карго летище край Плевен и затова никой сериозен инвеститор не идва в града. Това са две от нещата, които са изключително важни като инфраструктурни проекти.

Но това, което не направиха кметовете в тези 30 години, е, че не защитиха плевенската индустрия. Тук говорим за „Плама”, за ядрения завод и серия други по-малки заводи, които са фактически разрушени и хората напуснаха града обидени, и се изселиха към чужбина и София, за да търсят препитание.

– Какво бихте попитали Спартански?

– Бих го попитал защо не изгради „Арена Плевен”? Защо стадионът на легендарния „Спартак” не става за „Б” група, камо ли за „А”? Защо плевенчани получиха тотален отказ от него да се грижи за спортната инфраструктура в Плевен, за спортното общежитие, дори за общинския басейн? Защо бяга от дебат с нас със смешното оправдание, че всички са лъжци и некомпетентни, само той, подкрепеният от ДСБ и Христо Иванов, разбира, само той е умен и красив. Хем човек на Костов, хем при русофилите. Оксиморон, кмете, нали?

– На какво разчитате в битката за Плевен?

– Разчитам на екипността и затова нека заедно всички с общи усилия да превърнем Плевен в един чист, прекрасен, добре управляван и европейски развиващ се град. Кандидатирайки се за кмет на Плевен, поемам ангажимента да работя с грижата и уважението към всеки плевенчанин. Сигурен съм, че заедно можем да съживим икономиката, да спрем обезлюдяването на града и напускането на хора в активна възраст и да възродим плевенския дух.

– Целите Ви на изборите?

– ВМРО е трета политическа сила в Плевен, доказахме това и на европейските избори. Борим се за участие в балотажа и солидно присъствие в следващия общински съвет, където нашите представители ще са мотор на добрите идеи за Плевен.

Убеден съм, че ние ще сме незаобиколим фактор в следващото управление на Плевен. Доказали сме, че знаем как да защитаваме както националния, така и обществения интерес. И в името на обществения интерес считаме, че е време за промяна. Категорично не подкрепяме нов мандат на Георг Спартански. В тази връзка е и мотото на нашата кампания – „Промяна за Плевен”.

CV

Кандидатът за кмет на Плевен Калин Поповски e депутат от ВМРО в 44-ото Народно събрание. Той е потомствен лекар, акушер-гинеколог с 25-годишна практика. Роден e през 1965 г. в София. Завършил е с отличен успех начално и основно образование в СОУ „Иван Вазов” – Плевен, след което завършва средно образование отново с отличие в ЕСПУ „Анастасия Димитрова” в Плевен. През 1982-1988 г. завършва висше образование в Медицински университет – Плевен. През 1996 г. придобива специалност по акушерство и гинекология в МУ – София. От тогава досега работи в Университетска болница в Плевен.

Политическата си кариера започва през 2000 г. като член на ВМРО, а в момента е член на Националния изпълнителен комитет на партията и председател на ВМРО в Плевен.

Семеен е. Съпругата му Анелия Поповска също е лекар – интернист-токсиколог. Има син Никола – също лекар акушер-гинеколог, асистент към Медицински университет – Плевен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *