Икономическият министър го опроверга

 

Мрачна прогноза за домакинства и бизнеси, които могат да остант без ток през зимата, ако няма оборотни субсидии за търговците на ток, направи в неделя финансистът и  бивш финансов министър от кабинета “Борисов 1” Симеон Дянков. Минути по-късно служебният икономически министър Никола Стоянов обеща, че ток ще има за всички и дори прогнозира спад в цените на енергията.

Какво и защо прогнозира Дянков?

“Това, което не е направено, е да се направи така, че да няма домакинства и производства без ток в следващите няколко месеца. А това е реална опасност, виждаме го в няколко европейски държави с огромното повишаване на цените на тока”, предупреди Дянков в предаването “На фокус” по Нова тв. Той уточни, че са застрашени хиляди домакинства и десетки производства.

Финансистът се аргументира, че заплахата е реална и се обоснова, че миналата година по това време цената на тока е била 170 евро за мегават, а сега е 3.5 пъти повече.

“Притеснителното обаче е да се гледат пазарите напред, в Германия и в Унгария има борси с цени месец и три по-напред и те показват цени над 1000 евро за мегават”, каза още Дянков.

“Ако това стане, дори в някаква част в България, нашата система не е готова. Някои от търговците, няма да могат да издържат, защото няма да имат достатъчно оборотни средства, което означава, че те ще излезнат от пазара и техните клиенти няма да имат ток, каза още той. Дянков уточни, че в България има  приблизително 50 търговци на ток и припомни, че електричеството за бита в страната се осигурява от трима големи частни доставчици на ток.

Финансистът изрази надежда, че служебното правителство ще осигури оборотни средства за доставчиците и търговците на ток.

“В началото на тази седмица и Полша, и Германия взеха точно такива мерки. В Чехия и Словакия правителствата също обявиха такива гаранции през банките си”, каза Дянков. По думите му става въпрос за 2-3 млрд. лева за оборотен капитал.

Икономическият министър: Ток и газ ще има и ще поевтиняват

Бизнеси, които ще фалират, заради кризата, сигурно ще има. Въпросът е те да са по-малко. Това е целта, която сме си поставили, но ток ще има за всички, а и газ, се надявам. Убеден съм, че ще има и газ и ток на поносими цени”, контрира отново пред Нова тв икономическият министър Никола Стоянов.

За очакваните по-ниски цени на газа той се обоснова със стартирането на интерконектора с Гърция на 1 октомври, по който ще потече азерски газ.

“Водят се преговори и за слотове за втечнен газ”, каза още министърът.

Той припомни, че инфлацията е около 19% и прогнозира, че или вече е достигнат пикът ѝ или би се повишала само още с около 1%.

“Оттук нататакъв очаквам спад на цените на горивата и спад на цените на газа, постепенно”, каза още Стоянов.

Той обаче не пропусна да атакува правителството на Кирил Петков с твърдение, че има “големи водещи държави в ЕС, които продължават да купуват газ с рубли от “Газпром”и лансира тезата, че България сама си е виновна за тази инфлация.

Водещата на предаването го контрира, че не държави от ЕС купуват газ от “Газпром”, а фирми в тях. Министърът твърди, че го правят през посредници, докато България въобще не купувала газ от “Газпром” под каквато и да е форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *