Държавата е платила 620 000 лв обезщетения за бавно правосъдие

Общо 620 хиляди лева са изплатени през 2019 г. като обезщетения за бавно правосъдие, показват докладите на съдебния инспекторат, цитирани от “Сега“. Сумата е платена по 265 споразумения, подписани от министъра на правосъдието с пострадалите от протакането на делата. Това прави средно по 2340 лв. на жалбоподател. Максималното обезщетение за бавно правосъдие по тази процедура е 10 хиляди лв.

Рекордът за миналата година е поставен от дело за реституция в София, продължило 25 години, 11 месеца и 3 дни. През това време част от страните по процеса са починали. При търсенето на наследниците на един от тях със съдебна поръчка до Великобратания например, документите са предадени на куриер 4 години след разпореждането на съда.

В Стара Загора друго дело по Закона за собствеността е продължило 20 години, 9 месеца и 21 дни, става ясно от доклада на инспектората.

При наказателните дела първенството по протакане се държи от производство с обща продължителност 14 години, 1 месец и 8 дни. Става дума за дело за длъжностно присвояване и фалшифициране на документи. Обезщетението за протакането е потърсено от подсъдимия. Разследването започва през 2004 г. Когато през 2018 г. е четена оправдателната присъда за длъжностно присвояване, обвинението за фалшифицирането на документи е прекратено по давност.

Разследването е продължило близо 7 години. То не е водено “срочно, ритмично и добре организирано”, а прокурорът На следващо място, прокурорът “не е упражнил вменената му от закона функция на ръководство и постоянен надзор”, пише в доклада. След това протакането се пренася и в съдебната фаза.

В доклада се разказва и за дело за престъпление по служба на близо 14 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *