Общо 620 хиляди лева са изплатени през 2019 г. като обезщетения за бавно правосъдие, показват докладите на съдебния инспекторат, цитирани от “Сега“. Сумата е платена по 265 споразумения, подписани от министъра на правосъдието с пострадалите от протакането на делата. Това прави средно по 2340 лв. на жалбоподател. Максималното обезщетение за бавно правосъдие по тази процедура е 10 хиляди лв.

Рекордът за миналата година е поставен от дело за реституция в София, продължило 25 години, 11 месеца и 3 дни. През това време част от страните по процеса са починали. При търсенето на наследниците на един от тях със съдебна поръчка до Великобратания например, документите са предадени на куриер 4 години след разпореждането на съда.

В Стара Загора друго дело по Закона за собствеността е продължило 20 години, 9 месеца и 21 дни, става ясно от доклада на инспектората.

При наказателните дела първенството по протакане се държи от производство с обща продължителност 14 години, 1 месец и 8 дни. Става дума за дело за длъжностно присвояване и фалшифициране на документи. Обезщетението за протакането е потърсено от подсъдимия. Разследването започва през 2004 г. Когато през 2018 г. е четена оправдателната присъда за длъжностно присвояване, обвинението за фалшифицирането на документи е прекратено по давност.

Разследването е продължило близо 7 години. То не е водено “срочно, ритмично и добре организирано”, а прокурорът На следващо място, прокурорът “не е упражнил вменената му от закона функция на ръководство и постоянен надзор”, пише в доклада. След това протакането се пренася и в съдебната фаза.

В доклада се разказва и за дело за престъпление по служба на близо 14 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *