Дрон с мина е открит край Тюленово, цяла нощ не е обезвреден

Бездействие на институциите или добре обмислено решение?

 

Дрон с предполагаемо взривно устройство е открит от граждани на брега на с. Тюленово на Северното Черноморие в неделя вечерта, но военните сапьори пристигнаха на място едва в 9 часа сутринта в понеделник.  Все още не е изяснено дали дронът е руски или украински.

Военният министър Тодор Тагарев каза в понеделник сутринта, че “оценката е била, че няма нужда да се действа през нощта, защото това би довело само до рискове“. “Със сигурност може да се предположи, че е свързан с войната на Русия срещу Украйна“, каза Тагарев. Дронът не е засечен от българската противовъздушна отбрана.

“Не е регистриран от радиолокационни станции. Не знаем кога и как се е появил. Това с а трудни цели за стандартната система за противовъздушна отбрана. Това е летателен апарат с много малка площ, лети ниско”, обясни Тагарев.

Премиерът Николай Денков коментира от своя страна, че първо трябва да се установи откъде е дошъл дронът и ще се прецени дали да бъде свикано заседание на Съвета за сигурността към Министерския съвет.

Въпреки обясненията на министъра случаят за пореден път припомня проблемите с българските радари. Около случаят възникват и въпроси за реакцията на МО. По-рано този месец румънски военни са открили отломки, за които се предполага, че са от руски дрон, близо до един от ръкавите на река Дунав.

“Не е съвсем безопасно”

“Става въпрос за мина, монтирана върху дрон, която следва да бъде утилизирана, каза бившият военен министър и един от изявените експерти за боеприпаси Валентин Радев. Той съобщи, че става въпрос за 82-милиметрова мина, която тежи около 3 кг. “Не е съвсем безопасно“, каза Радев пред бТВ. По думите му при взривяване тази мина е опасна на 100 метра, а с осколките – на около 300 метра.  

Бездействие на институциите или добре обмислено решение? 

Полицията е отцепила района след сигнал от хотелиера Радослав Русев. Пред бТВ Русев разказа, че сигналът към тел. 112 е подаден в неделя вечерта в 21:40 ч., но в първия момент не са се отнесли сериозно към него. “Девет часа по-късно – пълно бездействие на институциите, чакаме да се наспят военните. Всички са уведомени, но никой нищо не прави“, каза още хотелиерът.

По думите му взривното устройство е 50-60 см, а самият дрон е около 3 метра. По-късно от МО съобщиха, че екип е тръгнал от Варна към Тюленово в 6.10 часа. “Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането”.

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Варна и по разпореждане на началника на отбраната. Военният министър Тагарев обясни от своя страна, че не е имало забавяне, а обмислено решение.

Дронът се намира непосредствено до лодкостоянката на селото. Kметът на Шабла Мариян Жечев обясни, че “в момента няма реална опасност този боеприпас да избухне“.

“Опасността е била по-голямо, когато това нещо е било във водата. Предвид лошото време и силното вълнение, късмет е, че този боеприпас не се е избухнал“, уточни той.

По думите на Жечев районът около дрона е отцепен снощи от 22:10 ч., за да няма поражения върху хора, ако нещо се случи с мината.

За какво става въпрос

Според военен експерт, цитиран от бТВ, това е ударен дрон, който може да прелети около 300 км и да носи между 5 и 10 кг боен товар. По думите му, това което е прикрепено към дрона, вероятно е мина от минохвъргач.

Не е ясно как дронът се е озовал на брега – дали е паднал от въздуха или е изхвърлен от течението.

Няма информация и за собствеността на безпилотната машина.

Бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов коментира, че е трудно да се определи от коя от двете воюващи страни е дошъл – от Русия или от Украйна. 
Той припомни, че и двете страни използват масово дронове.
“Знаете, че Русия бомбардира основно с дронове гражданската инфраструктура. Украйна също използва дронове – за разузнаване и за нанасяне на удари“, коментира Божилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *