Целта на ДПС на изборите на 2 април е да спечели повече 40 депутатски мандата, за да участва във формирането на двупартийна коалиция в България. Това пише турският вестник „Хюриет“, като се позовава на изявление на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в Истанбул пред изданието.

„Ако минем 40, можем да участваме в двупартийна коалиция“, цитира вестникът Карадайъ, като добавя, че той е призовал избирателите да участват активно във вота в неделя.

Председателят на ДПС призова 300-те хиляди избиратели с българско гражданство в Турция да отидат до урните, пише „Хюриет“, като напомня, че резултатите от последните избори през октомври позволяваха коалиция да се направи от поне три партии.

Обяснявайки, че съюзът между двете най-големи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, е труден, Карадайъ казал пред вестника, че това дава шанс на ДПС да стане партньор във властта. Отбелязвайки, че и двете партии се доближават до 80 депутати в социологическите проучвания, Карадайъ заявява, че ДПС могат да си партнират и с двете.

„Ако надхвърлим 40 (депутати), можем да достигнем числото 121( необходимо за мнозинство) с партньор“, казва председателят на ДПС пред турския ежедневник.

„В ЕС 60 милиарда лева чакат да бъдат усвоени в България. Тези пари не идват, защото не може да се създаде правителство и да се напишат нужните програми“, е цитиран да казва лидерът на ДПС. Той добавил, че средствата са от плана за възстановяване и от други европейски програми.

Карадайъ уверява, че ако ДПС стане партньор на правителството, партията работи в тясно сътрудничество с Брюксел този ресурс да стигне до страната най-много до година и половина.

БТА също предава от Истанбул, че лидерът на ДПС е призовал за активно участие във вота, макар да дава подробности за коалиционните очаквания на партията.

В среща с представители на изселническите общности в град Бурса в събота той е посочил, че предстоящите на 2 април парламентарни избори в България са много важни.

„На парламентарния вот през октомври ДПС спечели над 90% от вашите гласове, но избирателната активност беше ниска. В тази връзка ви моля предупредете нашите хора, че изборите на 2 април в България са много важни за нас. Нека на 2 април масово да се явят пред избирателните урни и да дадат гласа си за ДПС“, заявил Карадайъ.

„Ако (политическата) криза не бъде преодоляна, не можем да решим проблемите на хората и гражданите. Ето защо нашата цел е да постигнем добър резултат на изборите и да станем партньор на правителството“, добави той, цитиран от БТА.

Във вечерята ифтар по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан са участвали делегация от кандидат-депутати и кметове от България, евродепутатът Илхан Кючюк и представители на изселническите асоциации от редица градове, пише БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *