ДПС не искат предсрочни избори, президентът не казал нищо ново

От ДПС нито подкрепиха, нито разкритикуваха решението на президента да свали доверието си от правителството. Йордан Цонев обясни, че държавният глава отдавна показва проблемите на това управление, но няма голям властови ресурс, за да промени ситуацията. Според тях пътят за решаване на проблемите е диалогът между институциите.

Президентът, който и да е той, няма особено големи властови правомощия, но има правомощия да катализира определени процеси или да спира определени процеси. От тази гледна точка ние внимателно наблюдавахме вчерашното изказване и много внимателно го анализирахме в парламентарната група, каза Цонев от парламентарната трибуна.

Президентът, смята от ДПС, не снема доверие и не дава доверие. Президентът обаче има право да каже своето мнение, да се обърне към българския народ към нацията. Цонев добави, че от ДПС не приемат за удачно президентът да прави това, което е направил вчера. По думите му Радев не е казал нищо ново. Защото от три години ДПС също казвали, че трябват реформи в институциите и в повечето обществени сектори. И че няма мнозинство, което да има политическата воля, която да извърши тези реформи.

Той обясни, че от ДПС са възлагали това на българския президент. „И сега, когато президентът констатира, че се върви от криза в криза, че има кризи в много сектори, искам да запитам: пак от името на ПГ, самото изявление не задълбочава ли тези кризи? Самото вчерашно изявление не задълбочава ли кризата още повече, защото криза има? Посочва ли президентът формулата за излизане от кризата. Нашата оценка е – не, се казва в декларацията на ДПС.

Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно, каза още Йордан Цонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *