ДПС навършва 30 години

Движението за права и свободи е учредено на 4 януари 1990 г. За председател на партията е избран Ахмед Доган, а за първи организационен секретар Йенал Бекир.

След приемането на новата Конституция на Република България през 1991 г. възниква спор около казуса доколко съществуването на партията не противоречи на Глава Първа, чл. 11, ал. 4 от Конституцията, който гласи: „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.“  На 8 октомври 1991 г. група от 93 депутати от Великото народно събрание завеждат дело в Конституционния съд на Република България по този въпрос. На 21 април 1992 г. Конституционният съд излиза с решение, което отхвърля искането ДПС да бъде призната за противоконституционна

Позиция на евродепутата Илхан Кючюк по повод годишнината, публикувана на страницата му във Фейсбук.

30 години от създаването на ДПС не са просто годишнина. Днешната дата е повод за размисъл и повод да се обърнем назад към историята – такава, каквато е.

Движението за права и свободи е създадено в резултат на болката от т. нар. “Възродителен процес”. Защо да го припомняме? Защото е важно да помним и да предадем на бъдещите поколения истината, че макар насилственото преименуване на стотици хиляди български мюсюлмани да е престъпление, ДПС никога не прибегна до пагубния реваншизъм!

Да, днес е още по-важно да го кажем. Защото в политиката ни днес липсва отговорност, но не липсва реваншизъм.
През годините ДПС показа какво е да носиш отговорност. Партията се превърна от защитник на правата на българските мюсюлмани в защитник на човешките права и свободи изобщо. За нас ”права и свободи” не са част от предизборен слоган, а основополагащ принцип, който определя работата ни през всичките тези години.

Благодарение на уникалния етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган, България успя да осъществи мирен преход от тоталитаризъм към демокрация. Мирът е най-висшата ценност на човечеството. Мирът е онова върхово постижение, което доскоро смятахме за даденост. Оказа се, че и това не е така.

За ролята на ДПС в българската история можем да говорим много. Накратко – в периода 2001-2009 г., когато в управлението на страната ни участваше ДПС, България успя да реализира стратегическите си цели – членството в НАТО и ЕС. За съжаление, повече от 10 години, вместо да вървим напред, ние се лутаме, без да имаме ясни цел и посока.
Днес ДПС е основен фактор в редица европейски и международни либерални организации – недвусмислено признание за целенасочените усилия на партията през тези 30 години.

Днес първият председател на Младежко ДПС г-н Мустафа Карадайъ – е председател на Движението за права и свободи – какъв по-ясен показател за приемствеността и взаимното уважение, които винаги са отличавали работата на ДПС?

Не на последно място – ДПС изгради поколение от млади политици, които имат кауза – България. Подготвени, млади, образовани хора, от чиято липса страда не само българската политика!

Нашият принос е и наша отговорност. Но ние не бягаме от нея. Напротив. И занапред ще продължим да бъдем стожер, коректив и пример.

Честит празник, уважаеми съмишленици и приятели на Движението за права и свободи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *