ДПС затрупа Рашков с въпроси за тормоз по изборите

Вътрешният министър Бойко Рашков трябва да отговори на 64 идентични въпроса само за ден. Във всичките се твърди, че службите на МВР са упражнявали тормоз върху симпатизанти и активисти на ДПС по време на парламентарни избори през миналия юли. От месеци движението задава едни и същи въпроси и твърди, че силовият министър не им отговаря адекватно.

След изборите МВР обяви, че е свалило значително броя на купените гласове. Рашков пък каза, че най-много купен вот е имало от ГЕРБ. На второ място той посочи ДПС.

Вие сте вечни, аз не съм

В петък първият въпрос бе зададен от депутата Павлин Кръстев, който започна изказването си с констатацията, че пита „пореден въпрос, поредна седмица“. Той попита защо е бил привикван за показания активист от Кърджали.

Рашков отговори, че е изненадан от начина, по който се поставя въпросът, защото той през седмица отговарял.

Вие вероятно искате да отговоря нещо, което вие искате„, заяви той. Рашков допълни, че по всички случаи са образувани проверки под надзора на прокуратурата, а в конкретния от Кърджали е било образувано и наказателно дело от прокурор.

Кръстев не остана доволен от отговора и заяви, че тези хора са били „репресирани както през онези мракобесни комунистически времена“.

Той допълни, че вече сме в 21 век, а ДПС е довело демокрацията в България.

Рашков коментира, че от елементарен случай се правели генерални политически изводи.

Вие, надявам се, не желаете, когато постъпят данни за престъпление, щом се касае за ваш симпатизант, да не се образуват наказателни дела. Оставете, че вие ще сте вечни, а аз или такива като мен не сме, това не е важно. Важна е правовата държава„, каза силовият министър.

Не сме приятели, но не сме и врагове

След това на трибуната излезе депутатът Рамадан Аталай. Макар че неговият въпрос бе формулиран по абсолютно същия начин, но за друг активист, той се впусна в обяснения как с Рашков се познават от години и как са се срещали преди.

Не мога да кажа, че сме приятели, но не сме и врагове. Имаше време, когато се чувствахте унизен от нарушаване на законите от бившите управляващи„, заяви той и каза, че сега ДПС се чувствали по същия начин.

Аталай попита защо, ако няма нарушение на закона, 35 депутати всеки ден му задават един и същи въпрос. Той посочи, че самият министър съобщава за случай от Пловдив, при който дело не е било образувано след проверка.

Прекратено е делото, но изборите минаха. Повлияхте ли на резултатите с тези ваши действия? Резултатите виждате ли ги днес? Вие се хвалите с това, което в парламента. Ще носите ли политическата отговорност за некомпетентността? Вие съзнателно или не повлияхте върху изборния процес. Резултатите днес – стигнахме до инфлация„, заяви Аталай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.