Дончева разгласи „достоверен“ слух, че Андрей Гюров е готвен за вътрешен министър

На „Продължаваме промяната“ им трябва мястото на вътрешен министър за Андрей Гюров, заяви Татяна Дончева, цитирайки слух от достоверен източник, който обаче изненада представители на партията на премиера Кирил Петков, както и партньора им БСП.

Андрей Гюров, който е икономист, бе номиниран от „Продължаваме промяната“ за управител на Българската народна банка, но като бе предложен и Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН). Противопоставянето на двамата доскорошни партньор в управляващата коалиция за този пост доведе до първите искри между тях.

„Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ беше една импровизация на „Продължаваме промяната“, каза Дончева в интервю за бТВ в неделя по повод предложението той да стане шеф на комисията. Според нея КПКОНПИ не може да измести прокуратурата и управляващите се занимават с глупости.

„Сценаристите мъчат да се ситуират в политическия живот на България“, смята Татяна Дончева.

„Те вероятно си мислят, че политиката е една дейност по разделяне на пари, обаче се оказва, че това не е съвсем така. Парите, който има да си ги дели, си ги дели. Но трябва да се извършат и други неща“, казва тя.

По думите ѝ това, което се случва от миналата година, е опит да се реши невъзможността да се състави правителство от несъвместими части.

„Когато натресеш правителство, което не може да се справи с никакви задачи и гледат на политиката като шоу, ти не си решаваш проблемите, ти ги разтегляш във времето, докато в един момент не ти писне“, смята Дончева.

„Не мога да коментирам така направено предложение, тъй като още нито е направено, нито е обсъждано някъде“, заяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Той припомни, че предложенията за министри е в прерогативите на министър-председателя. „Това министерство е от квотата на „Продължаваме промяната“, така че очаквам наистина в коалиционните разговори да бъде предложена и кандидатура или кандидатури, които да бъдат обсъдени“, каза той, но уточни, че кандидатурата на Гюров досега не е обсъждана.

Свиленски коментира, че „познава господин Гюров като сериозен човек“. По думите му вътрешното ведомство трябва да бъде оглавено от човек, който „има доверието на гражданите, защото това е министерството, което комуникира ежедневно с всеки един български гражданин“.

Представителят на БСП заяви, че още не е обсъждано в коалицията как ще бъдат разпределени министерските кресла, освободени от ИТН и допълни, че БСП има подготвени кадри за всеки от освободените ресори.

Депутатът на „Продължаваме промяната“ и председател на правната комисия Милен Матеев също заяви, че „тази новина я научих току що от Татяна Дончева“.

„Не звучи логично и не е обсъждан такъв вариант в ПП. Андрей Гюров е изключително отговорен човек и може да оглави всяко министерство, но той е икономист“, каза Матеев, но уточни,че той не е участвал в разговори за новите министри на мястото на изтеглените от ИТН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *