Домусчиев с жалба срещу “Фейсбук” заради политическа реклама

Социалната мрежа може да е повлияла на изборните резултати

Срещу социалната мрежа “Фейсбук” е подаден в централната избирателна комисия (ЦИК) заради неспазване на изисквания на Изборния кодекс по време на местните избори тази есен. Той е подаден от българското дружество “Нет инфо” АД, в което “Нова тв” на братята Кирил и Георги Домусчиеви държи дял от 70%.

Според “Нет инфо”: социалната мрежа е нарушила българския изборен закон, защото може и да е публикувала договорите си за политическа реклама, но не ги е изпратила до Сметната палата и ЦИК, каквото задължение имат медиите. Според изборния закон обаче това трябва да се прави само от медиите, а не от социалните мрежи каквато е “Фейсбук”.

От “Нет инфо” настояват “Фейсбук” да се счита за доставчик на медийна услуга и да спазва изборното законодателство. По думите им социалната мрежа имала “двояка природа”.

Според жалбоподателите социалната мрежа не само е извлякла “недобросъвестно конкурентно предимство пред останалите задължени по ИК субекти, но е и осъществила сериозно нарушение на изборните правила и по този начин е била в състояние да повлияе на изборните резултати“.

В подкрепа на тезата си българската компания посочва, че “Фейсбук” е реализирала приход за 2019 г. от българска политическа изборна реклама в размер на 834 247 лв. А “тази огромна сума е несъизмерима с приходите от политическа реклама на която и да било българска електронна медия.

От “Нет инфо” дават за сравнение и сумата, която са спечелили те от политическа реклама на местните избори – 75 хил. лв.  Решението на ЦИК по жалбата е, че не е установено нарушение от страна на „Фейсбук“, защото социалната мрежа не е медия и това изрично е записано в изборния закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *