Днес избираме президент

България ще избере днес следващите президент и вицепрезидент на републиката. На втори тур се явяват двойките Румен Радев-Илияна Йотова и Анастас Герджиков-Невяна Митева.

Ще се гласува в над 13 000 секции в страната и в чужбина. У нас секциите отвориха врати в 7.00 часа. В 9399 секции ще се гласува с машини.

И в чужбина изпратените за балотажа устройства са със 80 по-малко. Общо разкритите секции зад граница са 750, най-много – във Великобритания и Турция.

От ЦИК очакват да се гласува много бързо за разлика от миналата неделя, когато вотът бе 2 в 1.

Днес ще има само една бюлетина, която ще се визуализира на екрана още при поставянето на картата в машината. Ще се покажат имената и на двете кандидат-президентски двойки. Ще трябва да се маркира изборът и през бутон „преглед“ да се визуалириза вота. Ако избирателят не е съгласен, с бутона „промени избора“ може да промени своя избор или да избере опцията „не подкрепям никого“. Ако е съгласен с избора, натиска бутона „гласуване“.

При повреда на машина, която не може да бъде отстранена, гласуването ще е с хартиени бюлетини. Сформираните за миналата неделя подвижни секции за хора с увреждания работят и днес със същите избирателни списъци, а в тези, които гласуват карантинирани и изолирани, в списъците автоматично са останали хората, които към днешна дата отново са под карантина и изолация. Добавени са и подалите заявления след датата 14 ноември, включително и тези, които ще подават заявления днес по адреса на карантиниране, напомни вчера говорителят на ЦИК Росица Матева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *