Директорът на ТЕЦ-Враца инж. Радослав Михайлов: Качествената и достъпна услуга е в основата на нашите цели и инвестиции

Топлофикация Враца – 50 години топлина в сърцето на града

Инж. Михайлов, каква е равносметката за половин век работа на топлофикационната централа?

Първата голяма стъпка е направена, когато дружеството се обръща към хората. До този момент централата е работела, давайки пара на индустрията, постепенно тя стига 60% покритие на сградния фонд през 90-те години. Второто, мога да кажа много важно за нашето развитие е пътят, който извървяхме, по отношение на горивото, което ползваме – от мазут, през природен газ и биомаса и днес вече можем да говорим за диверсификация и горивен микс със самочувствие. Във време на енергийна несигурност сме малко по – спокойни, защото поне половината от топлинната енергия през зимата може да бъде произведена дори още по-екосъобразно от биомаса.

Вие сте изпълнителен директор на топлофикация вече едно десетилетие, а имате и професионален път тук и преди това. С какво най много се гордеете?

С екипа. Най – голямата ми гордост са хората, които са истински професионалисти и ще използвам тази трибуна да им благодаря. Качествени хора със знания и опит се намират все по-трудно. Другата ми голяма крачка, която все още не се чувствам уверен да отбележа като постижение, а като цел или път, по който тепърва ще се учим да вървим, са нашите клиенти. Смятам, че сме им длъжници и има какво още да им предложим като ниво на обслужване. За мен обаче е важно, че се опитваме да бъдем все по – гъвкави в комуникацията си с тях.

Заговорихте за диверсификация и възможност да работите на биомаса…Това означава ли, че може да има проблем с доставките на газ?

Надявам се, че няма да се стигне до толкова тежък сценарий или поне не за дълъг период от време. Само преди дни официално Европа прие работата на природен газ като част от зелената трансформация, към която се е устремила цялата индустрия. Аз обаче, както и повечето мениджъри в топлофикациите смятаме, че освен зелени трябва да бъдем и социално поносими. Т.е. да се стремим цената за нашите абонати да бъде разумна, а чрез внедряването на биомаса смятам, че освен зелена енергия, която вече така или иначе произвеждаме, ще бъдем и по конкурентни и това е въпрос на време.

Вие инвестирате освен в биомаса и в газови когенерации. Вече обяснихте, че чакате нови съоръжения в разгара на лятото.

За да говорим за устойчиво развитие, трябва да се модернизираме, да подменяме остарели съоръжения с по – високо ефективни. Освен добро обслужване, нашите клиенти искат качествена услуга и ние сме длъжни да се опитваме да отговаряме на техните очаквания. Пак ще се върна 20 години назад. Аз лично смятам, че приватизацията е една много важна стъпка в нашето развитие, защото тогава започна програмата за повишаване на енергийната и икономическата ефективност. Ние все пак сме търговско предприятие и като такова трябва да бъдем пазарно ориентирани, независимо от свръх регулацията, в която работим. Много пъти съм казвал, че успешни могат да бъдат само тези, които съхраняват историята и традициите, но използват технологиите на настоящето.

Кой е най големият препъни камък, за да кажете, че предлагате качествена услуга, към каквато се стремите?

Може би остарялата топлопреносна мрежа. Признавам, че по отношение и на подмяната на компрометираните участъци, и предотвратяването на аварии има какво да се желае. Правим възможното, обаче, да инвестираме балансирано и в производство и по отношение на мрежата и не на последно място – в обслужването на нашите клиенти.

Петдесет години са и много време и крайно недостатъчно да реализираме всички цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *