Директорът на “Пирогов” призова за вдигане на здравните вноски

Политиците нарочно не взимат такова решение, заяви проф. Асен Балтов

“Ако искаме да се случи нещо по-добро за нашите пациенти, вноската трябва да се вдигне”, заяви пред БНТ проф. Асен Балтов, директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) “Н.И. Пирогов”.

“При реформата преди години, идеята беше тя (б.ред. – вноската) да стане 10-12%, но това не се случва, защото политиците не вземат това решение, а те трябва да го направят”, каза директорът на Пирогов.

Той определи като прибързан протестът на медицинските сестри. “Излизането на сестрите на площада беше прибързано, защото не изчакаха подписването на новия национален рамков договор, който дава по-добри условия за здравните специалисти следващите години. Може би зад тях стои някой, за който ние не знаем и което ще стане ясно след време”, обясни проф. Балтов. Той допълни, че една “прилична заплата” за медицинска сестра трябва да е 1500-1800 до 2000 лв., но трябва да се отчете също натовареността на мястото, което работи и стажът.

По отношение на предстоящите проверки от полицията в болничните заведения той коментира: “Може би ще покажат някаква цикличност, която се получава примерно как едни и същи пациенти са приемани няколко пъти през годината, което ако имаш подобна диагноза, е ясно, че едва ли става дума за едно излекуване, а по-скоро за едно отново приемане в болница, за да се попълни някаква бройка. Ако в Пирогов има злоупотреби, аз ще си понеса отговорността. Сигурно някъде се прави нещо, което е на ръба, но не се злоупотребява. В болница, където нямаш време да се разминеш, няма място за големи злоупотреби, вероятно става дума за малки болници”, обясни шефът на Пирогов.

Асен Балтов определи като справедлив новия колективен трудов договор е справедлив, но призна, че за малките болници ще е трудно. “Там, където няма пациенти, няма как медиците да получават големи заплати”, обясни той. Според него, трябва преструктуриране и вливане на няколко болници, които да лекуват заедно пациенти. “Ако се влеят 1/3 от болниците в по-големи структури, ще се работи по-качествено и за по-добри възнаграждения”, смята Балтов. Той съобщи също, че през 2020 г. пет големи клиники в “Пирогов” ще бъдат реновирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *