Джонсън уби собствената си сделка за Брекзит

Лидерите на страните от Европейския съюз може да бъдат принудени да се съберат на спешна среща, нежелана за всеки от тях, пише днес вестник “Дейли телеграф”. Това ще стане в случай че френският президент Еманюел Макрон наистина възразява на препоръката на Доналд Туск Брекзитът да бъде отложен с три месеца.

Борис Джонсън уби собствената си сделка, след като унищожи доверието към парламента, констатира “Таймс”. Според вестника, ако британският премиер беше прекратил преструвките и бе решил да бъде открит и честен спрямо парламента и бе декларирал, че ще спазва парламентарната процедура, той щеше да прокара своята сделка, без да губи вота за “поправката на Летуин” (която задължава премиера да поиска отсрочка за Брекзита, ако Камарата не одобри сделката) и без да губи вота за графика за приемането на закона за Брекзита.

Според “Таймс” британският парламент може да функционира единствено на основата на доверието – доверие, че правилата и процедурите ще бъдат спазвани така както самият парламент ги е определил да действат. Борис Джонсън и Даунинг стрийт 10 разрушиха това доверие и така сега имаме депутати, опасяващи се, че премиерът ще прибегне до някоя неясна парламентарна процедура, така че изобщо да подмине парламента. Това не е начинът, по който може да бъде управляван един парламент, и това със сигурност няма да проработи, заключава вестникът.

Камарата на общините не трябва да губи спечеленото ценно време и опозицията трябва да се обедини около един план, пише в редакционна статия “Гардиън”. Според изданието снощи парламентът успешно е сложил спирачка върху опита на премиера да прокара Брекзита набързо.

С опитите си да прокарат бърз Брекзит и да осмиват цялата опозиция като участници в заговор за оставането в съюза премиерът и съюзниците му се надяваха да има достатъчно подплашени и изтощени депутати, които да подкрепят едно споразумение, далеч по неблагоприятно от предложеното от Тереза Мей. Този план се провали и сега парламентаристите, които са против концепцията на Джонсън за нерегулирана и откъсната от традиционните си търговски партньори Великобритания, разполагат с още време. Те трябва да се възползват от него, заключава “Гардиън”.

“Хъфингтън пост” се пита защо Борис Джонсън и Брекзитът са “между Рая и Ада” и подчертава, че ключовият въпрос е дали премиерът иска избори през зимата или през пролетта. В дългото бягане с препятствия, каквото е Брекзитът, Джонсън постигна нещо, което Тереза Мей не успя – той преодоля първата парламентарна пречка. Но след няколко минути бе блъснат във водата, пише изданието.

Само преди шест седмици Джонсън се заричаше, че няма да допусне отлагане на Брекзит след 31 октомври. Сега обаче сериозно се замисля дали да предизвика бързи избори или да прекрачи крайния срок, изтичащ на Хелоуин, констатира изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *