Десетки хиляди руснаци без парно при минус 34 градуса. Кой е виновен?

Рекордните студове в Русия предизвикаха цяла серия от аварии на комуналните услуги, включително и в Московска област. В няколко града дори се проведоха протести с искания да се върне отоплението по домовете. Държавните телевизионни канали и властите мълчаха в продължение на няколко дни. Те обвиниха за авариите собствениците на котелното, които са извън граници. В същото време властите признават, че почти половината от комуналните мрежи в Русия отдавна се нуждаят от модернизация.

„Разбираме, че всяко търпение си има граници“

По време на новогодишните празници в Московска област е регистрирана най-ниската температура за последните 40 години – на 4 януари тя е била минус 34 градуса по Целзий. На този ден в Подолск излиза от строя котелната централа, която отоплява 170 домакинства, също и училища, детски градини и болници. Това са десетки хиляди души. Към 9 януари 7000 души са останали без отопление в апартаментите си, съобщават руските медии.

Местните жители споделят в социалните мрежи снимки на последиците от аварията: спукани радиатори, лед по стените на апартаментите и наводнени с вода стълбища във входовете. Един от жителите на Подолск иронично припомни, че в края на миналата година ръководството на града е получило наградата „Пробив на годината“ за „Ефективно управление на ресурсите“.

От публикациите в социалните мрежи става ясно, че властите са бездействали в продължение на няколко дни: местните жители са започнали да съобщават за проблемите още ден преди аварията, публикувайки в социалните мрежи видео на теч от топлопровода. Извънреден режим е въведен едва на 6 януари, а първото изявление е направено от губернатора на Московска област Андрей Воробьов едва на 7 януари.

Той обяснява проблема с бездействието на собствениците на централата и липсата на комуникация с тях. По информация на руската медия РБК персоналът на отоплителната централа до последния момент се е опитвал да се справи с аварията със собствени сили, но е пуснал допълнителния котел твърде късно – по това време топлопроводите в града вече са били замръзнали. Марина Сахарова, един от акционерите на централата, настоява, че причината за аварията не е в котелното, а в проблеми с топлопреносните мрежи в града – котелното е трябвало да бъде спряно именно заради аварии извън централата.

Кой е виновен за студа?

По време на среща с местни жители Воробьов заяви, че властите осъзнават, че „всяко търпение има граници“ и че предприемат мерки за нормализиране на ситуацията. Според него виновниците за нарушението са собствениците на котелната централа, двама от които са в чужбина, и са обявили началото на национализацията на централата заедно с котелното. Правоприлагащите органи са започнали няколко наказателни дела.

В същото време руските медии съобщават, че „част от акциите“ са собственост на държавната корпорация „Ростех“, оглавявана от колегата на Путин от КГБ в ГДР Сергей Чемезов. През последните години заводът е бил ръководен от бившия охранител на Путин Игор Рудик и полковника от Федералната служба за сигурност Игор Кушников, който е обвинен в създаването на московска организирана престъпна група през 1990-те години.

На 9 януари самият Владимир Путин се намеси. Той е обсъдил ситуацията по телефона с губернатора Воробьов и ръководителя на Министерството на извънредните ситуации Александър Куренков. Всички държавни телевизионни канали, които до вторник сутринта мълчаха за инцидента, поставиха материала в началото на сутрешните си новинарски емисии.

Хората палят огньове по улиците

Жителите на на няколко района в Московска област се оплакват от прекъсвания на топлоподаването. В град Електростал хората започнали да палят огньове по улиците, за да привлекат вниманието на властите към липсата на отопление в апартаментите им. Един от местните жители споделя, че температурата в апартаментите им варира от 10 до 18 градуса по Целзий: „Невъзможно е да се стои вкъщи“.

Локалните спуквания на тръбопроводи започнаха още преди застудяването по време на новогодишните празници. През декември бяха регистрирани аварии на топлопроводи в Калининград, Санкт Петербург (двама души бяха ранени), а в град Артьом в Приморския край 70 000 души останаха без вода за един ден.

В същото време регионалните власти съобщиха за увеличение на тарифите за комунални услуги, например в Калининград се планира сметките за отопление да се увеличат с 16% през лятото на 2024. В Московска област сметките за жилища и комунални услуги ще се повишат средно с 1-2 хиляди рубли, сега средният им размер в този регион е 7-8 хиляди рубли.

Лошо състояние на инфраструктурата

Сривовете на комунални услуги са традиционно и сезонно явление, което се повтаря всяка година в Русия. Това до голяма степен се дължи на лошото състояние на инфраструктурата. Светлана Разворотнева, заместник-председател на Комисията по жилищно строителство и комунални услуги в руския парламент, заяви, че 40% от комуналните мрежи се нуждаят от незабавна подмяна. Според нея през следващите две години правителството планира да похарчи 150 млрд. рубли за модернизация на системата.

„Продължаваме да експлоатираме комуналната инфраструктура, която е създадена по съветско време. Инвестирахме не в модернизация, а в поддържането на цялата тази остаряла инфраструктура“, каза тя.

Константин Крохин, член на Комитета за предприемачество в сектора на жилищното строителство и комуналните услуги към Търговско-промишлената палата на Русия, смята, че авариите се дължат на твърде гъстото застрояване. Старата инфраструктура просто не е проектирана за такава гъстота на застрояване.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *