Депутатите отрязаха главите на пушачите

От март 2023 скачат цените на електронни и класически цигари

Депутатите приеха на първо четене изменения на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и вдигнаха цените на цигарите и тютюневите изделия, които ще поскъпнат от март догодина. Поскъпването е залегнало в акцизният календар на Министерството на финансите, който депутатите приеха на първо четене през измененията в ДОПК.

Промените са внесени от Министерския съвет и бяха одобрени на първо четене със 154 гласа „за“, 1 „против“ и 26 въздържали се. Най-голямо ще е увеличението при нагреваемите тютюневи изделия – с 21%, а най-малко при класическите цигари – 5 на сто. Според акцизния календар до 2026 година нагреваемите тютюневи изделия ще поскъпнат със 72%, цигарите с почти 20 на сто, а останалите тютюневи продукти – с 46%.

В мотивите към законопроекта се посочва, че е постъпило искане от бранша за въвеждане на акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г., с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин.

По този начин ще се постигне предвидимост на данъчната и регулаторната среда и ще се избегне рязко повишаване на акцизните ставки, както и нежелани последици за бизнеса, фиска и потребителите. Също така с приемането на предложението ще се въведат успешни европейски практики и ще се намали изоставането на страната ни спрямо останалите страни в ЕС и средните нива на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към текущите в България 90 евро на хиляда къса, се посочва в мотивите към законопроекта.

В доклада на бюджетната комисия се отбелязва, че предлагането на малко по-високи нива на облагане е съобразено с разпоредбите на директивата за промяна на акцизната директива, която се очаква да бъде внесена от Европейската комисия на 8 декември 2022 г.

С измененията в ДОПК се въвеждат в българското законодателство и изискванията на европейска директива да се обменя автоматично информация, която се получава от цифровите платформи за търговците, които осъществяват дейност чрез тези платформи.

По оценка на Европейската комисия между 40 и 60% от доходите, които се реализират чрез цифровите платформи, не се декларират. Това ще даде възможност на всички администрации чрез обмена на информация да установят търговците, които осъществяват дейност, дали са декларирали реалните доходи, които са реализирали, се казва в доклада на бюджетната комисия.

Депутатите решиха срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта да бъде съкратен на три дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *