Депутатите отложиха избора на нов шеф на БНБ

Парламентът отложи гласуването на процедурни правила за избор на нов управител на БНБ, които изненадващо бяха предложени от „Има такъв народ“, ДПС и част от „Изправи се БГ! Ние идваме“. Точката бе част от дневния ред на депутатите за тази седмица, но отпадна след предложения на БСП и „Демократична България“.

Мандатът на сегашния управител на БНБ Димитър Радев изтече на 15 юли, но той ще заема поста до избор на нов ръководител.

„Избирането на ръководството на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление, спокойствие за избора. Докато не формираме правителство не е редно, има и други органи, регулаторни, и други, на които са им изтекли сроковете, това ръководството на банката може да си изпълнява функциите докато ние не си свършим нашата работа“, каза Румен Гечев от БСП.

Сходна беше позицията и на „Демократична България“. „Ние не можем тук да се разберем да изберем правителство, а почнахме да кадруваме в държавните органи. Така че като изберем правителство, нека тогава да влезе тая точка в дневният ред“, каза съпредседателят на обединението Атанас Атанасов.

Против отлагането на приемането на процедурните правила гласуваха само от „Има такъв народ“. За вероятен наследник на Димитър Радев бе обсъждан председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански от ИТН. Именно той инициира започването на процедурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *