Депутатите незаконно увеличиха партийните субсидии

Депутатите първо изпаднаха в парадоксалната ситуация и оставиха партиите без разписана в бюджета субсидия, а след дълга почивка увеличиха финансирането от 1 на 8 лева на глас. До това се стигна след три гласувания на текст от държавния бюджет за догодина, което обаче е незаконно, защото противоречи на правилника на парламента.

При първите две гласувания от ГЕРБ бяха против увеличението, но при третото – го подкрепиха. ДПС пък излязоха от залата и не участваха в гласуването, с което субсидията беше увеличена. Още рано през днея от Движението обявиха, че има договорка между ГЕРБ и социалистите да бъде бъде прието 8 лева на глас. По информация на Mediapool такъв разговор е имало, но в него са участвали и “Обединените патриоти”.

“Патриотите настояха да се подкрепи предложението на БСП за 8 лв. субсидия”, обяви финансовият министър Владислав Горанов малко преди третото гласуване и след дълги разговори между него и “Обединените патриоти”.

Законодателният парадокс

Първоначално бяха отхвърлиха както предложението на БСП партийната субсидия да се увеличи на 8 лева на глас, така и това тя да остане 1 лев на глас. Това на практика означаваше, че в държавния бюджет не е предвидено субсидиране на партиите за догодина. До парадоксалната ситуация се стигна, след като ДПС, чиито гласове бяха ключови, гласуваха против и двете предложения.

Увеличението беше подкрепено само от БСП и “Обединени патриоти”, а ГЕРБ, ДПС и “Воля” бяха против. След това и другото единствено предложение – за 1 лев на глас беше отхвърлено. Против него гласуваха БСП, “Обединени патриоти” и ДПС.

След гласуванията, пленарната зала се разшумя и след няколко неуспешни опита на председателя на парламента да въведе ред, беше обявена почивка, по време на която управляващите се събраха и дълго умуваха как да действат след създалата се ситуация.

Проблемът бе, че според Закона за политическите партии субсидията се определя с държавния бюджет, а това означава, че дори да е 0 лева, това трябва да се запише. А след двете гласувания в бюджета въобще нямаше перо за партийни субсидии.

Противозаконното решение на проблема

След почивката Емил Димитров – Ревизоро от “Обединени патриоти” поиска трето гласуване на текста за субсидиите и се мотивира именно с това, че при създалата се ситуация се нарушава законът за партиите. От ДПС възразиха, като подчертаха, че се нарушава правилника на Народното събрание, който е със статута на закон. В него е записано, че “резултатът от повторното гласуване е окончателен”. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък призова Цвета Караянчева или да следи за правилника, или да отстъпи длъжността си на председател на парламента.

Караянчева обаче обяви, че „правилникът не изчерпва всички ситуации в живота“. След това подложи на гласува предложението на Димитров, което беше прието, а ДПС напуснаха залата.

Така при третото гласуване на текста депутатите от ГЕРБ подкрепиха искането на БСП за 8 лева на глас. „За” увеличението гласуваха 182 народни представители, против и “въздътржал се” бяха по един. След това гласуване партиите хем ще получават 8 лева на глас, хем могат да се финансират от бизнеса.

“Лъсна задкулисното съглашателство между ГЕРБ и БСП. От БСП днес твърдяха, че аз съм лъгал, не знам кой лъже. Фактите говорят точно обратното на това, кеото твърди г-жа Нинова. Явно тя лъже. ГЕРБ твърдяха, че няма такива съглашателства, обаче и те нарушиха правилника за организацията на дейността на Народното събрание. Явно и те лъжат. Явно популизмът, лицемерието в политиката е много по-важно от правилата”, каза пред журналсити в кулоарите на парламента Карадайъ след гласуването.

Тука има, тука няма договорка

В четвъртък сутринта, часове преди трите гласувания, неофициално депутати от ГЕРБ и от БСП признаха, че ръководствата на двете партии да се договорили партийната субсидия да бъде увеличена от 1 на 8 лева на глас. Още преди обяд пред журналисти и БСП и ГЕРБ отрекоха, но Карадайъ съобщи за такава:

“Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП”, каза той пред журналисти в парламента, като вероятно целта на изказването е била да спре договорката и да не бъде приета идеята на социалистите.

“Лъжа е, че аз и премиерът сме се договаряли за субсидиите. Интересно ми е защо го правят от ДПС, след като осъзнато го правят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо”, каза в отговор Нинова.

Договорка е имало, но не е била между нея и премиера, а в разговорите са се включили и “Обединени патриоти”, които от самото начало са против това субсидията да е 1 лев на глас. Според Нинова с изказването си Карадайъ се е опитал “да прикрие вече известният и за децата факт, че ДПС участва в това управление”.

“ДПС се опитват да прехвърлят някакво задкулисие или скрита коалиция между ГЕРБ и БСП, за да замаскират своето участие. На ДПС им е удобно в момента статуквото – партиите да се финансират от бизнеса, от мафия задкулисно, за да могат бизнесът, лобита и кръгове да диктуват политиката”, каза още тя.

По неофициална информация до договорката се е стигнало след препоръката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да се отменят изцяло приетите през лятото поправки, които намалиха субсидиите и позволиха безлимитното финансиране на партиите от бизнеса. Тогава ГЕРБ предложи намаляването на субсидията, а ДПС – да има неограничено частно финансиране.

След доклада на ОССЕ ГЕРБ и БСП са се разбрали част от депутатите от управляващата партия да не са в залата при гласуването на частта от държавния бюджет за догодина, която засяга субсидиите на партиите. Целта бе внесената от социалистите идея за 8 лева на глас да бъде приета, без ГЕРБ да гласуват за нея. След като Карадайъ каза публично за договорката, от ГЕРБ дадоха заден и останаха в залата, но след законодателния парадокс в крайна сметка подкрепиха БСП.

Още при намаляването на субсидията от 11 на 1 лева от ГЕРБ неофициално коментираха, че това драстично орязване е временно и ще бъде коригирано с държавния бюджет. За такива нагласи у управляващите разказа и Карадайъ:

“На среща между ГЕРБ и ДПС г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава заяви, че популисткото предложение на ГЕРБ е временна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще инициират широк обществен дебат по темата, за да се намери най-правилното решение за субсидиите на политическите партии. Днес сме свидетели, че такъв обществен дебат не е проведен”.

При орязването на държавното финансиране от БСП заподозряха, че целта на управляващите е да “убият опозицията” в навечерието на местните избори.

Как субсидията стана 1 лев на глас

До намаляването на субсидията за партиите се стигна, след като в началото на юни, в разгара на друг скандал – с надвзетите партийни субсидии, премиерът Бойко Борисов се появи в парламента, за да обяви, че предлага орязване на субсидиите от 11 на 1 лев на глас.

Тогава от ГЕРБ обявиха, че предложението не е “инспирирано от външни фактори, а е дошло от народа” след референдума по тази тема, който се проведе преди три години. Въпросът с намаляването на партийната субсидия бе поставен за национално допитване от “Шоуто на Слави” през 2016 година. Мнозинството от българите подкрепиха предложението за драстично намаляване на субсидиите за партиите, но референдумът не постигна резултат, който да го направи задължителен. След това ГЕРБ и БСП обявиха, че подкрепят позицията на гражданите, но до намаляване на субсидиите не се стигаше и през последните две години парламентът на два пъти гласува запазването на субсидиите на 11 лева на глас.

След като Борисов обяви намерението си, депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, който се появи няколко пъти в парламента след евроизборите, контрира с друго предложение: държавна субсидия да няма, но да се въведе “отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори”.

Бързо след това дойде и симбиозата между предложенията на ГЕРБ и ДПС – 1 лев на глас и безлимитно частно финансиране.

Коалиционните партньори на ГЕРБ във властта, както и БСП, бяха против безлимитното финансиране от бизнеса, както и против драстичното намаляване на субсидиите, но възраженията им не бяха чути.

Преди промените на ГЕРБ и ДПС законът предвиждаше партиите да получават държавна субсидия от 11 лева на глас. Те обаче не можеха да се финансират от юридически лица и от еднолични търговци, не можеха и да получават движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма. Имаше възможност само за дарения от физически лица, но за една календарна година човек не можеше да дари повече от 10 000 лв. Такова беше положението от 2009 г. до лятото на тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *