Коалицията няма да подкрепи Йорданка Фандъкова и Мая Манолова

“Демократична България” отправи покана към “Спаси София” за формиране на обща група в Столичния общински съвет, която да “наложи дълбока промяна” в управлението на София. Това обяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Дясноцентристката коалиция ще работи за прекратяване на споровете с гражданската организация, които ескалираха заради конкуренцията помежду им на местния вот.

“Поздравление и на Борис (Бонев), и за Гергин (Борисов). Техният резултат не е изненада за нас”, каза Иванов. “Демократична България” призовава “Спаси София” да помогне в кампанията за балотажите за районни кметове в София. Гражданската организация със сигурност ще има един съветник в лицето на Борис Бонев, но влизането в градския парламент на Гергин Борисов е под въпрос.

“Искам да призова “Спаси София” да затворим страницата и да прекратим споровете. Каним ги да формираме обща група в общинския съвет, да формираме заедно приоритети. Търсим подкрепа от тях за нашите кандидати за районни кметове. Това е пътят на реалната дълбока промяна”, каза Иванов.

В този контекст “Демократична България” обяви, че няма да призовава своите симпатизанти да подкрепят на втори тур някой измежду Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

“Ние не виждаме в нито една от двете кандидатури носител на дълбинна промяна в модела на завладяване на страната”, коментира Христо Иванов.

По-рано през деня СДС открито призова “Демократична България” да подкрепи Йорданка Фандъкова, позовавайки се комунистическото минало на БСП, откъдето произхожда Манолова.

“На протестите срещу Иван Гешев ние не бяхме подкрепени нито от СДС, нито от ГЕРБ, нито от Мая Манолова или БСП. Нашите избиратели са сред интелигентните хора и образованите хора. Ние не искаме да презюмираме изобщо, че им даваме акъл. Призоваваме за мобилизирана подкрепа за нашите районни кметове в София, защото това е промяната в модела на управлението в София”, каза Христо Иванов.

Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов обяви, че няма да гласува за кмет на балотажа.

За отделното явяване със “Спаси София”

Социологическите проучвания показаха, че около 1/5 от гласовете за Борис Бонев са дошли от “Демократична България”. В огромната си част обаче подкрепата за него е била от хора, които досега не са гласували или са гласували за малки партии. Лидерите на “Демократична България” бяха подложени на критика преди началото на кампанията, че не са направили достатъчно, за да се явят заедно със “Спаси София”.

Христо Иванов обясни сравнително подробно защо се е стигнало да отделно явяване на вота със “Спаси София”. Преговорите са започнали още през миналата година по инициатива на “Демократична България”. На гражданската инициатива са предлагани четири места в общинската листа на избираеми позиции. Предлагано е и провеждане на предварителни избори за излъчване на обща кметска кандидатура.

“Имаше осем срещи със “Спаси София”, инициирани от нас. Положихме сериозни политически усилия да избегнем отделното явяване, но накрая стигнахме до извода, че имаме несъвместими подходи със “Спаси София” за тези избори. Те избраха да заложат на опцията за независимост и антипартийност”, коментира Христо Иванов.

Той обясни, че е било невъзможно за “Демократична България” да подкрепи кандидатурата на Борис Бонев, който е настоявал да участва в изборите като напълно независим граждански кандидат. По подобен начин участва в кампанията Мая Манолова, която все пак получи подкрепата на БСП.

“Ние влязохме в много малко коалиции по време на тези избори с идеята да наложим и утвърдим “Демократична България”, каза Христо Иванов и допълни: “Няма его. Ние сме коалиция от три партии, за които не беше лесно да създадем подобно нещо”. Той каза, че преди вота “Демократична България” се е разделила със “Спаси София” с разбирането, че “ще работим занапред заедно, но че сега това е невъзможно”.

Общата оценка на “Демократична България” за вота е, че той е утвърдил и разширил резултатите на коалицията.

“Има още да съзряваме. Да учим още уроци. Ще имаме още корекции в работата си”, казва Иванов. Той заяви, че работата на “Демократична България” в общинските съвети ще има за цел да покаже на избирателите на какво е способна коалицията преди парламентарните избори.

“Балотажите за районни кметове предстоят. Ние ще работим за налагане на реална децентрализация. Това е битка за дълбока промяна на управлението в София и влагаме голям политически ресурс. Промяната ще започне с нашите районни кметове и нашите общински съветници”, каза Иванов.

Ревизия на комисията “Орлин Алексиев”

Христо Иванов напомни, че групата на “Демократична България” ще бъде незаобиколим фактор в управлението на Столичната община. Обединението ще работи за дигитализация на администрацията и за пресичане на корупцията.

“Ще осветим неформалната комисия, известна като “Орлин Алексиев”, за която се говори, че одобрява обществените поръчки над едни определени суми. Ще има ревизия на тази структура, за да си отговорим въпроса как се е случвала корупцията (в общината)”, каза Иванов.

Орлин Алексиев е общински съветник в София от 2009 година. Той е председател на финансовата комисия в съвета и е един от най-влиятелните хора в управлението на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *