Демократите в САЩ спорят: Защитата на Украйна жизненоважен интерес ли е за страната ни?

Рон Десантис и Доналд Тръмп имат различни позиции за военния конфликт

Защитата на Украйна жизненоважен интерес ли е за САЩ? Или вместо това Вашингтон трябва да се съсредоточи върху вътрешните кризи, като например имиграцията? Въпросът рязко разделя републиканците на изолационистки настроени кандидати за президент и сенатори войнолюбци, отбелязва Франс прес.

Призивът на губернатора на Флорида Рон Десантис да се постави „защитата на собствената ни родина“ пред „войната в чужбина“ хвърли ярка светлина върху разцеплението в консервативната партия.

„Съединените щати имат много жизненоважни интереси, като например опазването на границите ни“, заяви изгряващата звезда на твърдата десница, който съвсем открито флиртува с идеята да се кандидатира за президентския пост през 2024 година. „Замесването в териториален спор между Украйна и Русия не е един от тези интереси“, каза той.

Казаното от Десантис веднага разбуни републиканското ръководство в Сената, което през изминалата година се обедини с демократите, за да предостави на Киев помощ в размер на над 110 млрд. долара.

„Когато американски официален представител казва на опонента си какво НЯМА да направи в един конфликт, той показва слабост“, обърна се към него влиятелният сенатор Линдзи Греъм в „Туитър“.

Бившият президент на САЩ и кандидат за изборите през 2024 г. Доналд Тръмп повтори неколкократно, че конфликтът между Русия и Украйна никога нямало да се случи, ако той все още беше на власт. „Ако аз бях президент, тази ужасна война щеше да приключи за 24 часа или по-малко“, каза той отново в понеделник. Бившият държавен глава също така призова Брюксел да „засили финансовата си помощ“ за Киев и заяви, че финансирането на опозицията срещу Русия зависи повече от Европейския съюз, отколкото от Съединените щати.

Могат ли тези спорове между републиканците да окажат някакво влияние върху потока от военна, икономическа и хуманитарна помощ, която Вашингтон предоставя на Киев? За да бъде приет, всеки от гигантските пакети за Украйна трябва да бъде гласуван в Сената – контролиран от демократите – и в Камарата на представителите. От началото на януари долната камара е под контрола на републиканците. Новият ѝ председател Кевин Маккарти – избран с мъка след компромиси с тръмпистката фракция в парламентарната група – вече посочи, че няма да одобри никакъв „празен чек“ за Украйна. И досега е отказвал покани от страна на украинския президент Володимир Зеленски да посети Киев, за „да си състави мнение“ по конфликта.

Войната в Украйна представлява ново бойно поле за обявените и все още необявените кандидати на Републиканската партия за 2024 г., което може да определи начина, по който партията ще се ангажира със света през следващите години, отбеляза Ройтерс.

Идеологическата промяна в партията, която преди две десетилетия вкара САЩ във войни в Ирак и Афганистан, пролича в понеделник, когато консервативният телевизионен водещ Тъкър Карлсън публикува в „Туитър“ отговорите на евентуални кандидати от Републиканската партия на въпроси за войната в Украйна.

Въпреки че Десантис все още не се е обявил официално за кандидат, той и Тръмп са ясните лидери в надпреварата сред републиканците. И двамата отхвърлиха подкрепата на САЩ за Украйна и други съюзници като разхищение на ресурси и заявиха, че лидерите трябва да обръщат повече внимание на проблемите у дома.

От друга страна, редица обявени и вероятни републикански претенденти – включително бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли и бившият вицепрезидент на Тръмп Майк Пенс – се представят като непоколебими защитници на Украйна, готови да се изправят срещу враговете на САЩ, включително Русия и Китай.

По средата е републиканският електорат, който е раздвоен по въпроса дали САЩ трябва да подкрепят Украйна и как страната трябва да се ангажира в международен план като цяло, показва проучване на Ройтерс/Ипсос. В него 55 процента от републиканците заявиха, че САЩ трябва да подкрепят демократичните държави, когато те са нападнати от недемократични държави. Запитани дали САЩ трябва да продължат да изпращат оръжия на Украйна, поддръжниците на Републиканската партия се разделиха 50 на 50.

Навремето външнополитическите „ястреби“ републиканци охладняваха все повече към намесата в чужбина и военната подкрепа за съюзниците, особено след встъпването в длъжност на Тръмп през 2016 г.

Социолози и анализатори, интервюирани от Ройтерс, заявиха, че възприемането на по-изолационистки подход от страна на Десантис би могло да проправи път за по-ястребски настроени кандидати да привлекат значителна част от републиканския електорат, която все още предпочита по-активна външна политика на САЩ. Няколко потенциални кандидати, сред които Хейли, Пенс и бившият държавен секретар Майк Помпейо, превърнаха външнополитическия си опит в ключова част от опита си да привлекат на своя страна избирателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *