Девет души загинаха при пожар в старчески дом в село Рояк

Девет души загинаха при прожар в старчески дом във варненското село Рояк в понеделник вечерта. При инцидента има и обгазени. Сигналът е подаден малко преди 18 часа и веднага на място са изпратени шест пожарни и спасителни екипи. По първоначална информация огънят е тръгнал от покрива и е обхаванал третия етаж, но точната причина не е ясна.

Повечето обитатели на дома, в който живеят около 60 възрастни, са трудно подвижни. Оцелелите при пожара възрастни хора са били евакуирани.

Те ще бъдат настанени в хотел в Аспарухово по решение на кмета на Дългопол. Сред оцелелите обитатели няма такива, които се нуждаят от болнично лечение.

Пожарът вече е ликвидиран напълно, съобщи директорът на РДПБЗН –Варна комисар Тихомир Тотев.

“Ситуацията е овладяна. На място са изпратени шест екипа, като първи пристига този от Дългопол, заедно с полицията. Заварват сложна обстановка – големи пламъци от покрива със силно задимяване. Веднага започва извеждане на хората от дома и предаването им на полицията. 58 души са евакуирани, като медицинските екипи констатират смъртта на 9 от тях”, съобщи комисар Тотев.

Той съобщи, че домът за възрастни хора е преустроено училище с дървен покрив. При пристигането на пожарните екипи огънят е засегнал около 150 кв.м. Няма засегнати стаи, но е имало много силно задимяване.

Предстои извършване на оглед, в рамките на който ще се изясняват причините за пожара.

По първоначална информация пожарът е тръгнал от подпокривното пространство, съобщи Георги Георгиев, кмет на община Дългопол.

“Абсолютна трагедия. Девет души са починали, доколкото разбрах от обгазяване. На първия етаж е нямало огън. Засега не се знае каква е причината за трагедията“, заяви Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *