Двама от надзора на ББР се покриха, министър Кирил Петков ги уволни

БНБ саботира промените в държавната банка, отказва да смени надзорниците

 

Двама от тримата членове на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) – Митко Симеонов и Велина Бурска, не откликнаха на поканата за публичен разговор с министъра на икономиката Кирил Петков. В резултат той обяви в четвъртък, че ги уволнява и че ще им търси съдебна отговорност, ако извършат спорни действия до вписването на промяната в Търговския регистър.

Петков прибегна до този ход, за да разбере какво се случва в държавната банка, след като миналата седмица му бе отказана информация за отпуснати кредити за близо 1 милиард лева на 8 компании. В четвъртък Петков каза, че вече разполага с повече подробности за това, че два от най-големите кредити са били, макар и не директно, но фактически свързани с бизнеса на Делян Пеевски и Румен Гайтански – Вълка. Според министъра е „пълно безобразие“ фактът, че от 1.9 млрд. лв. раздадени директно от ББР на частни клиенти 1.8 млрд. лв. са отишли за най-едрите кредити от топ 20.

Министър Петков няколко пъти повтори, че много съжалява, че „хората, които са отговорни за тези кредити и които са били сложени да пазят публичния интерес, не пожелаха да дойдат“. Митко Симеонов и Велина Бурска са членове на надзора на ББР от 2017 г. и по думите на Петков са дошли от агенцията за приватизация.

Нови попълнения

Кирил Петков обяви още, че предлага две нови попълнения на мястото на неявилите се за публичен отчет Митко Симеонов и Велина Бурска.

Това са Васил Щонов, завършил един от топ университетите в света – MIT, и работил в една от най-големите консултантски компании в света „Маккинзи“, както и в „Беар Стърнс“, а също и Валентин Михов от ИНСЕАТ, също работил в „Маккинзи“, както и в банковия сектор в Австрия, Германия, Русия, Украйна и Германия. Щонов бе министър на икономиката в служебното правителство с премиер Георги Близнашки през 2014 г.

Георги Кадиев: БНБ саботира промените

Оказа се обаче, че БНБ саботира назначението на новите членове на надзора.

Лидерът на „Нормална държава“ и кандидат-депутат от коалицията около БСП Георги Кадиев сигнализира във Фейсбук, че БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в надзора на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на сегашния председател на НС, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Другите двама членове (покрилите се Митко Симеонов и Велина Бурска, б. р.) обаче са отказали да наредят плащането, „ефективно саботирайки собствената си смяна“, по думите на Кадиев.

Той посочи, че това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. Кадиев сравнява действията на Митко Симеонов и Велина Бурска с 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването, като посочва, че поставят личните си интереси над обществените.

„Калинка след калинка, блюдолизец след блюдолизец, саботьор след саботьор. Тази групичка в настоящия надзорен съвет е в тясно взаимодействие с Владислав Горанов и неговото назначение в БНБ – подуправителят по „Банков надзор“ Миленков. Ето затова трябва работещ парламент. За да разкара подобни метастази на стария режим. Затвориш ли очи, вече са те превзели“, пише Кадиев и признава, че няма да е лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *