ДБ иска временна комисия в следващия парламент да разследва Борисов

 

ДАНС е предоставила справки още през есента на 2017 година, че газопроводът “Балкански поток” няма да донесе руски газ на България, а единствената му цел е да уязви Украйна. Справките от 10 октомври 2017 и 11 декември 2017 година са цитирани от разследващия сайт Bird.bg. Тези документи се изготвят за сведение на премиера, президента и председателя на Народното събрание. Часове по-късно от “Демократична България” поискаха в бъдещия парламент да бъде създадена специална комисия, която да разследва случая.

Към онзи момент “Балкански поток” все още не беше наименуван така от тогавашния премиер Бойко Борисов, а се разглеждаше единствено като продължение на “Турски поток”.

Справката на ДАНС от декември 2017 година показва, че още тогава българската държава е имала достатъчно основание да предполага, че по тази тръба България няма да получава никакъв газ. Справката на ДАНС казва, че “Газпром” едностранно е променила параметрите за пренос на газ през българска територия и целият обем ще се транзитира през България в посока Сърбия, Гърция и Македония, като “количества за вътрешния пазар не са предвидени”.

Всъщност руският президент Владимир Путин още с проекта за газопровода “Южен поток” по дъното на Черно море до Варна и после до Сърбия открито заявяваше, че целта е именно заобикаляне на Украйна като част от транзита на природен газ до Източна Европа по Трансбалканския газопровод. Заради редица нарушения на европейските изисквания започна наказателна процедура срещу България заради търговете за българското трасе на “Южен поток” София спря проекта. Така Путин през декември 2014 г. от Анкара заяви, че Москва се отказва от “Южен поток” и газопроводът става “Турски поток”. Близо четири години по-късно след посещение на премиера Бойко Борисов в Москва Путин ни “прости” и каза, че започналият вече строеж на “Турски поток” ще стигне и до България.

Подготовката за това обаче бе вече започната с подписването на изчезналата днес пътна карта с “Газпром” за развитието на газовата преносна мрежа на България, поставила всъщност основите на продължението на “Турски поток”.

След прошката на Путин Борисов форсира изграждането на газопровода, изграден скоростно в условията на пандемията от коронавирус и с намесата на тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова с указания към “Булгартрансгаз” да не обжалва действия на кандидати да строят 474-километровата тръба до Сърбия. Така тя влезе в частична експлоатация в предпоследния ден на 2020 г., а напълно – през есента на 2021 г. Макар и свързан на пет места с българската газопреносна мрежа, “Балкански поток” само транзитира руски газ до Сърбия. На входа му обаче България получаваше допреди спирането в края на април своите количества по договора с “Газпром”.

В същото време строежът на газовата връзка с Гърция се забавя значително и едва в последните месеци се стигна до напредък и очакваното му въвеждане в търговска експлоатация на 1 октомври 2022 г.

Bird цитира изтекъл запис на Бойко Борисов, от който него се чува следното:
“Добре, айде… Къде заминавам… Да… Не искам да му подготвям, но… това е така… но след срещите на различни нива, може да ни натискат за нещо, но аз им отказах, но после мога да бъда сговнен. Ето това може да отмятаме шест, седем, осем докато се проведат дълбоките срещи като се разберем с Путин, че трябва да има и ще има…”

България плати 2.5 милиарда лева без ДДС за построяването на т.нар. “Балкански поток” с оправданието, че така страната си подсигурява газовите доставки и ще получава по-високи транзитни такси. В същото време обаче страната ни се отказа от транзитния си договор до края на 2030 г. по Трансбалканския газопровод, където можеше да претендира за неустойки, заради клаузата “пренасяй или плащай” (ship or pay), но дори не повдигна дума за това.

Bird съобщава, че двете справки представляват класифицирана информация с гриф “Поверително”, чиято петгодишна давност изтича след няколко седмици.

“Правим го заради надделяващия обществен интерес и въпреки риска да бъдем подложени на натиск да разкрием източниците си, което няма как да се случи”, съобщава медията.

ДБ: Искаме временна комисия за нанесените вреди от Борисов

“Още в първите дни на новия парламент ще предложа да се състави парламентарна анкетна комисия, която да изясни какви са нанесените вреди на българската национална сигурност от действията на премиера Бойко Борисов, с които е поставил българската държава в енергийна зависимост от Русия и обслужил плановете на Путин за война срещу Украйна и цивилизования свят”, каза съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов по повод изнесените от BIRD данни.

Според Атанасов парламентът е единствения орган в държавата, който би могъл прозрачно да изясни истината за “това престъпление против републиката, тъй като очевидно прокуратурата на Гешев прикрива престъпната дейност на Борисов”.

По думите на Ивайло Мирчев от ДБ единствената цел на “Балкански поток” е да бъде заобиколена Украйна, за да може Путин спокойно да започне пълномащабна война срещу нея.

“Заключенията в доклада на ДАНС са логични и 5 г. по-късно виждаме, че от контраразузнаването са били абсолютно прави. Фрапиращото е друго – защо Бойко Борисов и Радев, знаейки за този доклад не правят нищо, а обслужват интереса на Путин и в крайна сметка газовият байпас на Украйна е построен и то за сметка на българските данъкоплатци, щедро финансирали искането на Русия с 3 млрд. лв.?“, посочи той.

“Днес актьорът на републиката е в нова роля – той е евроатлантик №1 и бори “лошите руснаци”, които докато бе на власт щедро обслужваше. Като премиер Борисов имаше две основни цели – да лети с хеликоптер над Турски поток и да дава нареждания на Pi Ar Sevi – “Снимай, снимай да покажа после на Путин колко бързо работим”, а след това да гони руския президент по коридорите в Истанбул, за да му покаже снимки от почти готовата тръба”, каза още Мирчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *