ДАНС е дала на прокуратурата сделки на „Булгаргаз“

Проверката е по сигнал на ГЕРБ за обратно купуване на продаден газ на „МЕТ Енерджи“

 

Държавната агенция „Национално сигурност“ (ДАНС) е изпратила на Върховната касационна прокуратура материали, свързани със сключвани сделки от ръководството на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Това е в резултат на извършена проверка по сигнал на депутатите от ГЕРБ – СДС Делян Добрев и Радомир Чолаков.

Става въпрос за доставки, които българското газово дружество е сключвало с бившата фирма на директора му Людмил Йоцов – „МЕТ Енерджи“, на което е продавало свой газ на регулирани цени, а след това е купувало обратно на по-високи цени. За подобни сделки ГЕРБ тръби отдавна и по данни на бившите управляващи надценката при тях е 30 процента. Тезата на Делян Добрев е, че „Булгаргаз“, отказвайки се от покупката на газ от „Газпром Експорт“, продължава да купува руски газ, но през посредници.

В четвъртък бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ Делян обрев публикува в профила си във Фейсбук факсимиле от отговора на ДАНС и от него става ясно, че изпратените в прокуратурата материали са относно „конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ за България от обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД.

„Ако бъдат установени допълнителни факти и обстоятелства, „които представляват заплаха за националната сигурност на страната ни“ ще бъдат взети допълнителни мерки“, пише в писмото от ДАНС, част от което показа народният представител на ГЕРБ.

Ден преди това Добрев пък заяви пред Нова нюз, че „Булгаргаз“ е купувал газ от „Винтерсхал“ – посредник на руската компания „Газпром“, което според него е изключително скандално. Причината е, че тази компания бе един от тримата доставчици на природен газ за България, преди правителството на ГЕРБ да ги „отстрани“. „Този посредник бе един от тези, които ГЕРБ махна. той доставяше 50 процента от количествата и вероятно „Газпром“ отклонява средства от „Винтерсхал“. Купуваме и от гръцки посредници“, заяви той.

Действията на ГЕРБ са продължение на насажданата с обществото теза, че правителството на „Продължаваме промяната“ в оставка е сбъркало като е решило да не плаща на „Газпром Експорт“ по поискания от тях начин – първо в доларова сметка, от която да се конвертира валутата в рубли и да влизат в руската сметка на „Газпром“. Според ГЕРБ, БСП и работодателските организации това е легитимно и страната ни трябва да продължи да внася руски газ, което сегашният кабинет отказва..

Добрев преди дни коментира, че е възможно „Газпром“ да осъди държавата ни пред арбитраж, заради клаузата „вземай или плащай“, която е неизменна част от договорите на руския монополист. Според него Руската страна ще твърди, че указът на президента Владимир Путин за плащанията през две сметки е форсмажорно обстоятелство. И ако арбитражът прецени, че е форсмажор, с който са се съгласили Германия, Италия и други държави, ще трябва да платим, смята депутатът от ГЕРБ. Според него ориентировъчно сумата по клаузата „вземай или плащай“ от края на април до края на декември 2022 г. ще е 600 млн. евро, но върху нея ще се начисляват лихви, докато се води арбитражното дело.

Засега от „Газпром“ не са заявявали, че ще дадат „Булграгза“ на арбитраж, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че договорите с „Газпром“ са дадени на най-добрите юристи за анализ дали ние не можем да заведем арбитражно дело, заради прекратените доставки. Все още обаче не е съобщено дали е извършен този анализ и какво сочи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *