През тази година властта се отвърза от всякакъв контрол – и от гражданите, и от законите, твърди политологът

“Дай Боже, да продължат острите сблъсъци (между президент и премиер). Това е единственото разделение на властите, което виждаме – сблъсъците между президента, който няма реална власт и министър председателя. Защото тази година се случи нещо изключително опасно: властта се събра на едно място и се отвърза от всякакъв контрол – и от гражданите, и от законите. Всеки път, когато властта се събере на едно място, тя се отвързва и започва да безчинства. Затова е много добре, че има този конфликт, между президент и премиер. А иначе? Иначе – (става като при) другаря Путин…”.

Това заяви политологът Евгений Дайнов пред bTV в коментар за политическата 2019 г.

“Затова тези търкания са толкова остри, защото вече никъде в България няма разделение на властите – поясни тезата си той. – Цялото това постоянно възпиране на власт от власт, което би трябвало да става всекидневно без фойерверки, без някакви истерии – се събира между тези двамата. Защото тази година си пролича и друго, което също се очакваше да се случи: Бойко Борисов подчини БСП и Корнелия Нинова на своята воля. Нинова е най-верният му съюзник, не защото иска да му е съюязник, но когато наближат избори и като започне кампанията тя, обикновено, знаете какво прави – прави така, че хората да гласуват за ГЕРБ”.

Дайнов твърди, че и при двата избора, които се проведоха (за европарламент и местните) не е имало съществени послания. “На ниво дърления Корнелия Нинова продължава да държи някакъв облик на неподчинена. Но на ниво алтернативни политики, на ниво сериозни кампании, на ниво сериозна агитация на хората – това не се вижда. Защото голяма част от елита – скритият икономически елит в БСП – е съюзник на ГЕРБ и това е от години…”, поясни Дайнов.

“Президентът е единственият човек, който стои на пътя на тази събрала се в един юмрук власт. Той е опозиция от името на цялото общество. В първите няколко пъти, в които Радев наложи вето, той наложи вето върху закони, които готвеха унищожаване на природна среда. А това е в общия интерес”, продължи политологът.

Евгений Дайнов смята, че парламентарната група на БСП е превзета отвътре. Повод за това му твърдение е изборът на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ (с много гласове и от БСП).

“Не ми изглежда да е на политическа основа (това гласуване за Цацаров от страна на БСП). Да си припомним, че според Аристотел политиката е обслужване на общото благо. Нямаше обслужване на общото благо в това гласуване, както нямаше в поредица от гласувания, още започвайки от онзи път, когато целият парламент гласува против това главният прокурор да бъде поставен под контрол – т.нар. исторически компромис, който се провали. Това беше зависимо гласуване – тези хора са контролирани, те не представляват нас, те не се борят за нашия интерес. Те са контролирани и в рамките на този контрол преследват своя си интерес – примерно да откраднат водата на 100-хилядния град Перник, и гледат да не ги закачат. От време на време някои изгърмяват, но са контролирани, а не са наши представители. За жалост, политиката в България е на смъртно легло, което означава, че обществото е на смъртно легло”.

Специално за бедстващия без вода Перник, заради което все още няма нито един отстранен от поста си виновник, Дайнов твърди:

“Така изглежда една власт, която се е отвързала от гражданския контрол и от закона – тя безчинства. Как може някой да открадне водата на 100-хиляден град и хилядите контролни институции да не знаят какво става и да няма виновни. Сега с интерес гледаме, че и в Ботевград става нещо подобно. Безчинстващата власт изсмуква ресурс от нас, вместо да ни обслужва. Дотук природните ресурси се оказаха най-лесни – затова бетонират, затова изсичат, затова очаквам в първите дни на януари да видим багери, които копаят по плажове и дюни и строят в забранени местности. Защо да не откраднат води или язовири – кой ги спира? Щом в Перник е възможно и няма последствия, те утре ще откраднат всички останали язовири. Малко ще ги е страх в София, защото софиянци излязоха по-хард от перничани, но защо да не откраднат останалите?”

Проф. Дайнов говори и за сътресенията в управляващата партия ГЕРБ през 2019 г. Според него отстранването на втория човек в нея – Цветан Цветанов, е било част от много итересен процес.

“Бойко Борисов до миналата година беше постигнал това да възстанови структурата на властта на Тодор Живков. Партията да е гръбнака на реалната власт: случва се това, което иска партията, а не това, което иска закон или държаван институция – посочи Дайнов. – Но тази година властта мръдна към няколко олигарха и прокуратурата. И партията увисна, в момента ГЕРБ не е цялата власт, както и Бойко Борисов не е цялата власт – той има парче от властта. Тези сътресения показаха, че власта изтича от ГЕРБ и отива някъде другаде”.

Според Дайнов сега властта ще отиде към прокуратурата, което е било ясно още от 2016 г. А също така към “съюзни на нея олигарси”. Политологът твърди обаче, че “олигархическата групичка малко се подменя – тази година изхвръкна Валентин Златев, влезе Домусчиев. Сега, като гледам, и Васил Божков ще изхвръкне и ще влезе някой друг”.

“Но в крайна сметка най-стабилното място, където нелегитимно се е събрала властта ми изглежда прокуратурата. Там едва ли ще се сдъвчат така, както едни елементарни олигарси се дъвчат в момента”, посочи той.

Според Дайнов скоро ще се разбере по какъв начин ще действа тандемът Гешев-Цацаров. “Те обявиха едни списъци с врагове, които включват анализатори, журналисти, анализатори, политолози и прочие. Ще го усетим по кожата си как действат”, завърши той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *