Гьоков заговори за преизчисление на пенсиите на стойност 5 млрд. лв.

Инфлационна добавка от 60 лв. ще замести антипандемичната

 

Амбициите на управляващите да защитят от инфлация най-уязвимите – пенсионерите, достигат все по-голям размах. Социалният министър Георги Гьоков заговори в понеделник за възможно преизчисление на пенсиите, което щяло да струва около 5 млрд. лв.

То могло да се случи от 1 октомври и да бъде въз основа на средния осигурителен доход за 2021 г.

Според Гьоков за подобна мярка ще са нужни „страшно много пари“ (около 5 млрд. лв.), но си струва да се направи, защото ще заличи разликите между старите и новите пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система.

На този етап обаче мярката не срещала разбиране от Министерството на финансите.

Гьоков представи и по-реалистично предложение.

Според него от 1 юли пенсиите трябва да бъдат повишени с 10% по швейцарското правило, а всички пенсионери да получат инфлационна добавка от 60 лева на месец.

„Най-добрият вариант е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв процент, който покрива инфлацията – например 10%, и след това се даде една добавка, която ще наречем „инфлационна добавка“, която може да замести „Covid добавката“ и да е размер пак на 60 лв. или малко повече да речем…“, уточни Гьоков, който участва в националната конференция „Работеща България за бъдещето на труда“, организирана от КНСБ.

По думите на Гьоков във вторник трябва да се проведе заседание на специално създадена междуведомствена работна група, на което ще се обсъдят на над 10 варианта за предстоящо повишение на пенсиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.