Гълъб Донев се развихри: Уволни 25 зам.-министри

Попълването на втория ешелон на властта започна с учудваща бързина. Служебният премиер Гълъб Донев назначи нови 25 заместник-министри, съобщи правителствената пресслужба. Сред тях има много познати имена от предишните служебни правителства на Румен Радев, както и някои необичайни решения – в МО например Димитър Стоянов ще работи с две жени, едната от които е досегашният външен министър от квотата на ИТН Теодора Генчовска.

Познато лице попълва екипа на министерството на енергетиката – енергийният експерт Еленко Божков. Той е бил главен секретар на министерството през 1995-1997 г., член на ДКЕВР, изпълнителен директор на „Енергопроект“, член на надзорния съвет на „Енел – Марица Изток 3“.

Мария Павлова е назначена на длъжността заместник-министър на правосъдието – пост, който заемаше и в периода май 2021 – януари 2022 г. През 2017 г. пък беше служебен министър на правосъдието. От февруари до момента е завеждащ специализиран отдел 01 в Национална следствена служба.

Ренета Колева и Петър Димитров са назначени за заместник-министри на околната среда и водите. Колева също има стаж в служебните кабинети на Румен Радев – беше зам.-министър в МОСВ в периода май 2021 – декември 2021 г., заемала е същия пост и от февруари 2017 до май 2017 г. До юли 2022 г. е била изпълнителен директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което при всяка смяна на властта се оказва с опразнени сметки. И Петър Димитров е бил вече на същия пост – в периода май 2021 – февруари 2022 г. Той идва от Басейнова дирекция Дунавски район.

За заместник-министър на електронното управление е назначен Благовест Кирилов, който в последните Народни събрания беше депутат от БСП.

В МОН Гълъб Донев изпраща кадър на „Дондуков“ 2 – Надя Младенова досега е началник на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди това – през юли 2013 – август 2014, е била началник на кабинета на просветния министър Анелия Клисарова. Другият зам.-министър в министерството идва от СУ – професорът по история на педагогиката и българското образование Албена Чавдарова.

В Министерството на финансите са назначени двама заместник-министри – Людмила Петкова и Даниела Добрева. Петкова заема длъжността за трети път. От 2000 г. до 2010 г. Людмила Петкова изпълнява ръководни длъжности в данъчната администрация. От април 2010 г. е директор на дирекция „Данъчна политика“ в Министерството на финансите, каквато е и до този момент. Даниела Добрева идва от поста съветник към кабинета на подуправителя, ръководещ управление „Емисионно“ в БНБ.

В Министерството на труда и социалната политика като заместник-министри са назначени Надя Клисурска-Жекова, проф. Емил Мингов и Наталия Ефремова. Надя Клисурска-Жекова беше депутат на БСП и служебен зам.-министър в правителствата на 2021 г. Проф. Емил Мингов е заемал различни постове в социални структури – тристранката, агенцията за помирение и арбитраж към МТСП и др. Наталия Ефремова е вътрешен кадър на ведомството, занимава се с управление на средства от ЕС.

Като заместник-министри в земеделието също се връщат познати лица от миналогодишните служебни правителства – Георги Събев и Крум Неделков.

В регионалното министерство се завръща Захари Христов, който беше зам.-министър и през 2021 г. Той има стаж в АПИ и в частния сектор. Другият заместник тук е Поля Занева-Димитрова, която е работила в администрацията на Столична община, Направление „Архитектура и градоустройство“, както и в Комисията за защита на конкуренцията.

Екипът на Димитър Стоянов в МО се попълва от две дами. Като зам.-министър във властта остава досегашният външен министър Теодора Генчовска. Другото назначение тук е Катерина Граматикова, която от декември до момента е била началник на политическия кабинет на Гроздан Караджов в МРРБ.

Посланикът ни в Украйна Костадин Коджабашев става зам.-министър на външните работи.

В министерството на икономиката и индустрията е назначена Ирина Щонова, със стаж в американски компании.

В министерството на здравеопазването се завръща Александър Златанов, който беше заместник и при Стойчо Кацаров. Между служебните правителства е заемал поста директор на РЗИ-Перник, а преди това пък беше директор на РЗИ-Софийска област.

Петър Бучков и Петър Георгиев са назначени за заместник-министри на младежта и спорта. Бучков е бил изпълнителен директор на Българската платформа за международно развитие в периода от 2018 г. до 2022 г. Две години преди това работи като експерт в държавната администрация на Министерството на външните работи. Георгиев е доцент във факултета по противопожарна защита към Академията на МВР в София. Бил е изпълнителен директор на Обединен спортен клуб „Левски“ от 1995 до 1998 г., председател на УС на ФК „Левски-Спартак“ от 2004 до 2007 г.

Борислава Танева и Пламен Славов ще изпълняват длъжността заместник-министър на културата. И двамата са заемали същия пост през 2021 г.

Също със заповед на премиера Гълъб Донев са освободени 25-има заместник-министри. МОН напускат Ваня Стойнева, Генка Петрова-Ташкова и Мариета Георгиева, от МК си тръгват Весела Кондакова и Юрий Вълковски, а от МТСП – Жулиета Върлякова и Иван Кръстев. От МО са освободени Йордан Божилов и Станимир Георгиев, а от спортното министерство – Диана Иванова и Владимир Харизанов. Данаил Николов и Пламен Данаилов освобождават поста заместник-министър на енергетиката, а Тома Белев, Мария Ачкова и Николай Сиджимов – поста заместник-министър на околната среда и водите. От Министерството на електронното управление са освободени заместник-министрите Адриана Попова и Александър Йоловски, от Министерството на земеделието – заместник-министрите Момчил Неков и Стефан Бурджев.

Със заповеди на премиера поста заместник-министър на транспорта и съобщенията напускат Дилян Берковски и Божидар Костадинов. Ирена Димитрова и Васил Георгиев са освободени от МВнР, а Димитър Йотов – от поста заместник-министър на икономиката и индустрията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.