Губим 500 милиона от летище „София“

Отлагането на концесионните такси на летище София за 10 години е скрита държавна финансова помощ за концесионера Sof Connect (летище „Мюнхен”), смятат финансови експерти.

Според концесионния договор, сключен миналата година, SOF Connect се задължава да плаща годишно концесионно възнаграждение на държавата в размер не по-малко от 24,5 млн евро.

С извънредно съобщение от централата на ГЕРБ транспортният министър Росен Желязков заяви, че ЕК е позволила на концесионера да отложи плащането заради кризата.

Анализът на икономистите показва, че зад разрешението на Брюксел всъщност се крие скрита държавна финансова помощ от 245 млн. евро, която ще получи концесионерът на летище София за 10 години, ако не плаща концесионна такса.

Отлагането на концесионното плащане се превърна в политически предизборен скандал между управляващи и опозиция. От БСП първи изнесоха информацията, а след тях се присъединиха от ДБ.

В отговор на техните обвинения от Sof Connect заявиха, че ще проучат юридически възможността да се противопоставят на тези твърдения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *