Гришо се връща да играе за България

Григор Димитров отново ще играе за България. Най-добрият ни тенисист ще се включи в новосформирания турнир АТП Къп, за който националният ни отбор се класира благодарения именно на изявите на хасковлията. Надпреварата ще се проведе от 3 до 12 януари в Бризбейн, Сидни и Пърт. В турнира ще участват 24 отбора от също толкова страни, като турнирът ще е точно преди началото на Откритото първенство на Австралия.

В официалната си пресконференция след края на сезона Григор сподели в София, че той ще бъде играещ капитан на отбора на България.
„С нетърпение чакам да играя ATП Къп. Ще бъда играещ капитан, което ме прави много радостен и с нетърпение очаквам да започна тази подготовка. Надявам се, че всички в отбора и младите момчета биха дошли с мен да се включат и да сме едни от първите, които играем за България.

Всеки компонент беше важен. Минах през много промени, но също така може би технически промених много неща в ракетата. Когато се контузих, смених я, а това ми дава свобода да пускам повече ръката. Имаше добри разигравания, така е.

Ракетата помага във всяко отношение в този момент. В зала се играе по-различно, а настилката в Париж в мача Джокович беше много бърза. И двамата имахме добър ден, но един форхенд трябваше да го изиграя по правата, а не по диагонала, но не успях да преместя краката. Тенисът на това ниво се различава за 2-3 точки.

Когато си далеч от топ-нивото, което бях преди, всеки мач ти се струва, че катериш планина. Преди някой от турнирите тренирах много. Месецът преди US Open бях направил 110 километра бягане, но нямаше резултати.

В Америка най-важният мач ми беше срещу Сепи. Много исках да бия Роджър, особено в такъв мач, а може би това беше най-добрата атмосфера. Не чувахме топката, а имах чувството, че играем на закрито. Толкова много хора. По-ранните мачове значеха повече за мен. С всеки изминал мач набираш скорост и после си казва – Да, пак мога да бъда там, а тук идва цялата сигурност. Продължаваме.

С Андре Агаси винаги сме поддържали контакт. Той винаги ще бъде до мен, ако се нуждаем от него. С Радек никога не сме започвали, а просто беше междинен период да видим дали можем да работим заедно. Не можехме да намерим правилната формула и да се приспособим добре – оставаме приятели.
Аз винаги съм режисьорът във филма. След като за момента взимам такива решения, мисля, че ще продължа да бъда този човек. Нищо в мен не се е променило и мисля, че съм същият човек. Никога не съм искал ранглиста или турнири да казва кой е Григор Димитров. Искам да бъда този, който съм и мисля, че през годините съм запазил себе си и продължавам да работя в моята сфера и за моите цели. Не знам дали ще успя, но мога да се пробвам.

Съгласен съм, че без треньор накрая се справих по-добре. Не съм в паника сега да намеря наставник. Винаги си мисля, че когато няма някой до мен как ще тренирам, да запазвам кортове, топки. В последните месеци се научих да правя неща, които досега не бях правил. Тази свобода ти дава да импровизираш повече. Като излезеш на корта, играеш със себе си и няма на кой друг да разчиташ. Какви ли не разговори съм имал със себе си по време на даден мач. Интересен факт е, но без треньор няма как. Няма да бързам.
По принцип се виждам да играя тенис в следващите 10 години, но не знаеш какво ще стане. Всеки един играч сега – Роджър, Рафа, Новак, които са на това ниво и играят. Правят го поради различни причини. Мисля, че когато мина 33-34 трябва да намеря истинската причина да играя. Защо искаш да продължиш?.

Всеки е различен и има различно виждане за играта и целите. Сега моите цели са различни. Гледам да съм фокусиран и ми се иска тялото да ми позволи да играя дълго. Не всеки може да се радва на подобна кариера. Вече 10 години съм в тура и няма една цяла година, която да съм пропуснал – това е добре”, обобщи Гришо. Следобед той ще изнесе открит урок за деца в родния си град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *