Пет от най-активните неправителствени организации в сектор “правосъдие” обявиха, че бойкотират процедурата за избора на нов началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Те отказват да легитимират “опорочената парламентарна процедура”, която ще завърши със сигурния избор на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, който вече е подкрепен от ГЕРБ, “Обединени патриоти”, “Атака”, ДПС и дори от част от БСП. Неговият конкурент е 69-годишният Симеон Найденов, издигнат от “Воля”. Найденов изглежда като кандидат, който участва в процедурата, за да се покаже, че има някаква конкуренция, а такава реално няма.

“Наблюдавайки процедурите по избор, извършвани от Народното събрание, констатираме със съжаление, че това е поредната процедура, страдаща от пороци като липса на състезателност, липса на прозрачност и публичност, отсъствие на професионален и обществен дебат за състоянието на органа. Заставаме зад убеждението, че изпращането на становища и въпроси към кандидатите ще доведе единствено до легитимирането на една фасадна и компрометирана в своя зародиш процедура”, се казва в писмото на гражданските организации до политическите групи в парламента.

“Не желаем да допринасяме за обезсмислянето на един иначе демократичен инструмент, какъвто е участието чрез становища и въпроси от представителите на гражданското общество в процедурата по избор на председател на КПКОНПИ”.

Подписани са “Антикорупционен фонд”, Български адвокати за правата на човека, Институт за пазарна икономика, “Програма Достъп до информация” и Български институт за правни инициативи.

“Този своеобразен “бойкот” е безпрецедентна, но неизбежна стъпка към разобличаване на очевидни паравани на предварително взети по непрозрачен начин решения. Обстоятелствата около процедурата за избора на председател на КПКОНПИ поставят сянка на съмнение за неясни, поне за широката общественост, договорки, чрез предварителното ѝ обвързване с процедурата за избор на главен прокурор. Смятаме, че е недопустима, като граничи с абсурда, ситуацията, в която действащ главен прокурор обикаля парламентарните групи, за да събира депутатска подкрепа за своята номинация за ръководител на орган на изпълнителната власт”, се казва в писмото.

Според гражданските организации тези действия опорочават в зародиш процедурата за избор на председател на КПКОНПИ:

“Превръщат се в предпоставка за основателни граждански подозрения, че органите на различните власти действат в някаква криворазбрана симбиоза, която не е в изгода на демократичния ред в страната. Именно реалното разделение на властите, което намира израз в принципа власт власт възпира, гарантира свободата и правата на гражданите, а не личностното и кадровото обвързване между изпълнителни, съдебни и законодателни органи”.

В заключение гражданските организации напомнят на депутатите, че от техните гласове зависи дали КПКОНПИ ще се превърне в орган за репресия или в такъв, който укрепи държавността.

Кандидатурата на Цацаров за шеф на КПКОНПИ бе издигната в средата на ноември от ГЕРБ, ВМРО и “Атака”. След това стана ясно, че той може да разчита на подкрепата на ДПС, които го определиха като “държавно богатство”. Към групата се присъедини и НФСБ.

Отговорността за номинацията публично бе поета от Емил Димитров – Ревизоро (Обединени патриоти), който каза от името на всички подкрепящи: “Или Цацаров, или да не се занимаваме. Все ми е едно кой ще бъде друг, ако не е той”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *