Готвят Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ

Вътрешният шеф Бойко Рашков ще оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков на брифинг на „Продължаваме промяната“.

Липсата на реформи в КПКОНПИ и предложението комисията да бъде оглавена от Бойко Рашков – това е вторият голям разрив с ИТН, заяви премиерът Петков. „КПКОНПИ 6 месеца стои и се управлява от заместника на Цацаров. Ние предложихме за поста Рашков и вместо да се бавим, ние искахме да започнем истинските реформи, които обещахме. От ИТН получихме отговор – просто не сме съгласни, без никакви доводи. Е, няма как да стане. Това, което сме взели решение, е правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор и без контрол. И Рашков ще бъде начело на тази организация. Няма да обсъждаме повече, няма да се бавим със закона за КПКОНПИ и го внасяме още утре“, заяви Петков на брифинга.

По-късно вътрешният министър Рашков даде подробности за свършеното от МВР за една година. „Вече близо година в МВР се провеждат упорити разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързано тясно с конкретни фирми, на които в противоречие със законите е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна. В резултат на това по категоричен начин се установи, че на тези фирми, близки до кабинета „Борисов“, са отпускани авансово между 50%-80% от сумите, които е трябвало да бъдат изразходвани за строителство на различни пътища, включително АМ „Хемус“, заяви вътрешният министър Бойко Рашков. Ние установихме, че тези държавни средства не са вложени за изграждане на пътищата, в изграждането на „Хемус“, добави той.

Те са изразходвани за различни нужди, като е доказано, че някои фирми са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми. Използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и получавани от определени банки и са заминали в неизвестна посока“, подчерта вътрешният министър. Има данни, че са вложени в обекти, които удовлетворяват техните лични, корпоративни и други интереси. Мисля, че трябва МВР да изнесе тези данни публично и те да станат публично достояние, посочи още Рашков.

Силовият министър същевременно поясни, че в Министерството на регионалното развитие (МРРБ) се подготвя отново да се финансират същите фирми, без да се потърси сметка за тези огромни финансови ресурси, които са потънали по времето на управлението на Борисов. „Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин изграждането на пътища – те не се изграждат, но се изразходват огромни бюджетни средства. Така ли да продължим, или да сменим подхода и вземем други решения, включително да се премине в управление на страната в друг формат, както каза премиерът“, посочи още Рашков.

„Обществото има право да знае къде са тези средства – дали са изнесени в чужбина, или се изграждат имоти с безлихвените средства от бюджета за обекти, които са лична собственост на управители и собственици на фирми. Знаете, че тогава печалбите ще са двойно, тройно или петорно по-големи, отколкото ако се вложат в друга дейност“, коментира още Рашков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *