Дали Божков е екстрадиран или се е върнал доброволно, не е толкова важно. Той изяви желание да се върне като защитен свидетел, още когато подготвиха отстраняването на Гешев. Сега прокуратурата и някои медии пуснаха новина, че бил екстрадиран, а Божков опроверга като публикува документи, че сам е поискал да се предаде в България.

Божков със сигурност не е наивен, гарантирал е по някакъв начин връщането си в България. Прокурорите могат да го държат в ареста поне две години без обвинения, използвайки вратички в НПК – през 7-8 месеца да повдигат ново обвинение, което да изисква задържане под стража. Но вече няма специализиран съд, който да изпълнява лесно тези поръчки. Затова трябва да гледат Божков като писано яйце, ако искат да пазят Борисов от обвинения, каквато е основната им цел. Но ще е наистина непосилна задача да опазят Борисов.

Пропадна версията, че Божков се бил договорил с Борисов, нямало да свидетелства срещу него. Той направи точно това –  потвърди на първия си разпит своите разкрития, че е плащал „такса спокойствие“. Адвокатът му даде някои подробности след разпита. Така че Божков трудно ще го преглътнат и няма как да се правят, че не са чули какво разказва.

Нека си припомним, че бързо се забравя:

Божков призна тежко престъпление – дал е 67 млн. лв. подкупи (той го нарича рекет), за да променят Закона за хазарта да му е по-изгодно за данъци. Законът е променен, тоест това, за което е платил, е изпълнено. Божков има документи за теглени суми по милион лева в брой, служители от „Булбанк” са му ги носили лично. През юни 2020 г. Васил Божков публикува във Фейсбук бордера и извлечения от банковата си сметка, които показват „изтеглените над 67 млн. лв. в брой (след платени данъци)“. Той ги нарече „Сумата, която съм предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица само за последните 3 години.“ Според Наказателния кодекс и този който иска, и този който дава подкуп, е подсъдим.

Заради промяната в Закона за хазарта Божков се е срещал с Менда Стоянова, шефка на Комисията по бюджет и финанси. Срещал се е и е получавал „съпорт” от финансовия министър Горанов, има есемеси от него. Както и от Борисов – „ще помагаш”.

Свидетел казва, че е изпращал Божков да влиза на среща при министър Горанов в министерството с пачки в джобовете, приготвени за рекета.

Има паметна бележка за „пълен съпорт“ от Комисията по хазарта, ако дава по 20 млн. лв. реклама годишно на Нова тв – тогава собственост на Домусчиев. Подписана е от двамата, не е отречена от Домусчиев, който само коментира, че такива бизнес отношения не трябва да се разкриват пред публика.

За сравнение – австрийския канцлер подаде оставка за скандал, че неговата партия е получила „съпорт“ от социологическа агенция, не безплатно.

Ами ако прокуратурата разрови тази сделка с Нова тв на Домусчиев, да се види тази реклама рекет ли е, купуване на влияние ли е, кой друг освен Борисов седи зад това?

Има всички условия прокуратурата да сключи с Божков сделка и да обвинят Борисов, посочен като главния двигател на рекета (подкупа), лично пратил Божков при Горанов и Менда (ама „ще помагаш“). Като ги приберат да ги разпитват, двамата ще се разприказват, няма да си жертват свободата за Борисов. Чак такива героизми да лежат за него в затвора не могат да се очакват.

И сега следва интересното – какво става, ако прокуратурата откаже да разследва рекета (подкупа), и се направи напук на цялото общество, че нищо не се е случило? Сарафов си залага главата в торбата – един ден може да го съдят и него. Може да пострадат и прокурорите, които са прекратили такова разследване. Толкова голямо престъпление няма давност и в следващите 15 години. Прикриването му – също. Няма как прокурори, сега или в бъдеще, да се правят, че не имало данни и признания за такива големи подкупи.

Пропадна очакваният вариант Божков да се отрече от досегашните си разкрития и да оневини Борисов, Горанов, Менда, Севда-Шехеразада и прочее. Той сега е като горещ картоф, който прокуратурата ще се чуди какво да прави, само и само да не обвини Борисов.

Божков няма как да отрече от досегашните си разкрития, есемеси, документи, изявления по социални мрежи, свидетелства на хората му, комикси дори. Всичко това няма как да го приключат. Дори да го направят, в бъдеще прокурори имат всички възможности да извадят аферата отново.

И виси още един въпрос – кой снима спящия Борисов в резиденцията. Всички коментират за чекмедже с пачки и кюлчета, но избягват въпроса коя е Мата Хари (по думите на Борисов). И тя не е само една. Снимките са правени с три различни модела Айфони в продължение на 4 години, вероятно не от една жена. Пазят се някъде и един ден ще излязат. Сега прокуратурата нагло (и наивно) се опитва да обяви снимките за манипулирани, защото на някои от тях са пипани метаданните, за да се промени датата на снимане.

По всичко личи, че има дълго събирани доказателства за Борисов и излезлите досега не са единствените.

Иван Бакалов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *